Отидете към основна версия

7 443 4

ФБР по следите на най-големия музеен обир в историята

  • фбр-
  • бостън-
  • музей-
  • "гарднър"-
  • бостън
Охранителните камери са запечатали изнасянето на една от ценните картини. Снимка: Ей Би Си нюз

ФБР обяви на специална пресконференция, че е по следите на извършителите на най-голямата музейна кражба в историята, извършена преди 23 години, съобщи Ей Би Си нюз.

На 18 март 1990 г. двама дръзки обирджии, преоблечени като полицаи, успяват да измамят охраната в Музея на името на Изабела Стюарт Гарднър в Бостън и да изнесат 13 ценни картини. Сред тях са платна на Дега, Рембранд и Вермеер, чиято обща стойност в момента се изчислява на 500 милиона долара.

Шефът на Бостънския отдел на ФБР Ричард Делориърс е разкрил, че грабителите са членове на организирана престъпна група, която действа в североизточната част на САЩ. Имената им не се разкриват заради следствената тайна.

ФБР също така е успяло да проследи пътя на похитените картини. Част от тях след грабежа са се озовали в щата Кънектикът, други – във Филаделфия, но в момента следите им се губят. Представители на Бюрото апелират за помощ, като за информация относно изчезналите платна музеят е готов да плати 5 млн. долара като възнаграждение.

Грабежът в музея “Гарднър“ се смята за най-крупния подобен обир в историята.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини