Иран е забележителна страна. Наистина страна на контрастите, всичко има своята красота и индивидуалност.
Новата година започнах с интересно пътуване до една древна красива и напоследък спорна страна на контрастите. Бях поканена като делегат на Първия световен конгрес на жените с влияние в света, който се проведе в Техеран на 20 януари тази година.
Техеран – столицата на Иран e разположена в подножието на планинския масив Елбрус, с население 19 млн. жители. За първи път Техеран е бил избран за столица от Ага Мохамад Хан през 1796 г. След това столицата се мести многократно в различни градове и Техеран е 32-та национална столица на Иран. Имах щастието да я посетя преди броени дни и да разгледам всичките ѝ забележителности за които ще ви разкажа в поредица от материали - „Иран – двете страни на една монета“.
От учебниците по история сме запознати с древна Персия и нейните богатства. Кой би могъл да си представи Персия без шафрана!
Това, за което дълго ще разказвам в няколко материала е иранската национална кухня и постоянното присъствие на шафрана в нея. Иранците са майстори в приготвянето на вкусни ястия. Отличават се от всички останали в света с традиционния шафран. Най-скъпата подправка в света – шафранът!
Страната произвежда 95% от така нареченото "червено злато" и има дългогодишни традиции в култивирането на растението.
Някъде много на изток, из прашните полета на Иран расте подправка, която наричат „червеното злато”. Едва ли ще намерите това място в туристическите брошури, то е само на стотина километра в посока към Афганистан, и е столицата на шафрана. Градът носи името Торбат Хейдарийе. Земята там цъфти в лилаво през октомври и ноември и цели семейства се заемат със задачата да събират ценната реколта. Подправката вирее по тези земи от 3000 години, разказват местните. Шафранът е подправка, получавана от цветовете на шафрановия минзухар, културен вид минзухар от семейство Перуникови. Самото растение се нарича също съкратено шафран. Трите близалца на цвета и част от шийката му се изсушават и се използват в готварството като подправка и оцветител.
Днес Иран произвежда близо 95% от шафрана по света и почти целият идва именно от този регион.
Манучер Малики е един от топ производителите на шафран в страната.
„Наричаме го „червеното злато”, защото има огромни ползи – помага срещу депресия, полезно е за сърцето, а и за очите. Има проучвания, които показват, че подобрява състоянието и на болните от рак”, разказва Малики. „Цветчетата трябва да се съберат рано сутрин преди да са се разтворили. Щом слънцето изгрее, те се отварят и прахът от въздуха ги замърсява”, пояснява Малики. Това сериозно може да наруши качеството на ценната суровина. Ако шафранът е прекалено влажен или се слепва, също може да бъде отхвърлен. Ако има песъчинки, перушинки, насекоми или влакна, също не преминава цедката. Неслучайно го наричат „червеното злато”, защото килограм от най-добрия шафран струва между 2500 и 3000 евро. Шафранът е най-скъпата подправка в света. В Иран килограмът върви по 1000 евро на едро, в Испания и Франци - между 3000 и 4000 евро. При отглеждането на шафрана, кулминацията настъпва през четвъртата година – тогава луковиците са готови за разсаждане. Техният брой вече е минимум по 4 .
Няма как да не стане въпрос за политика, защото в сила влязоха поредната порция американски санкции. Макар и те да се целят основно в „черното злато” – петрола на Иран, „червеното злато” също е сред засегнатите суровини заради санкциите във финансовия сектор и блокирането на парични преводи.
Както вече споменахме, Иран произвежда 95% от така нареченото "червено злато"
В Иран добитите количества достигат много над 300 тона на година. Всичко доказва, че Иран е царството на шафрана. Разбрахме, че шафранът е много скъп. Но не мислих, че шафранът може да се слага във всичко което е на масата!
Ориз с шафран, чай от шафран, кисело мляко с шафран, захар /небет шекер/ с шафран, баклава с шафран, бисквити с шафран, омлет с шафран, пуканки с шафран, сладкиши с шафран, супа от леща с шафран, крем карамел с шафран, желе с шафран, таратор с шафран, дори печено кашу с шафран! Взех, че си купих шафран и ще се опитам да приготвя всичко изброено!
И за да не си мислите, че шафранът е за богатите, ви предоставям кадри от улицата, където пих чай с шафран и небетшекер с шафран на улична сергия на жар с обикновените хора - прекрасните гостоприемни и красиви иранци! Най-обикновен черен чай, но с шафран. Вкусът и ароматът веднага се променят от шафрана. Има нещо много благо в този шафран. Иранците не пият чая със захар, те имат небетшекер на пръчки и на бучки също със шафран, дори в самите кристали на небетшекера се вижда вътре шафрана. Донесох доста от този шафранов подсладител и ще черпя гостите си с него, както и с чай от шафран, разбира се, защото си купих ирански чай и истински ирански шафран.
По време на престоя си в Иран посетих изложение на постиженията на иранските жени – изключително интересен подбор от занаяти, упражнявани от иранските дами.
Запознах се с три сестри, истински персийски красавици! Две от тях бяха без забрадки, третата беше на друго мнение. Те имат семеен бизнес - правят небетшекер с шафран и от това се издържат. Притежавали малък семеен цех и се грижат за това на хората да им е сладък животът!
Другата дама с която обмених няколко думи се казваше Фатима. Тя и дъщеря ѝ продават шафран и различни видове чай. Казват, че обичат работата си и за секунди разбират от качеството на шафрана. Не подозирах, че и шафранът има качества.....Не си купих от тях, тъй като първият ден още не бях направила ценовия маркетинг, но се минах жестоко. При тях беше два пъти по-евтин шафрана от този на пазара.
Моята слабост са ядките. Не консумирам сладкиши, купувам ги само за подаръци и да черпя приятели, но на ядките не им прощавам. Купих си печено кашу с шафран - нещо, което едва ли има някъде другаде освен в Иран. Върнах се с три килограма ръчен багаж само ядки и сувенири, шафранът не влезе в теглото, тъй като едва 6 грама, за повече не ми стигнаха парите!
Оля АЛ-АХМЕД, Техеран, Иран
Кашу с шафран
Захра налива млечна напитка с шафран
Ирански небетшекер с шафран - подсладител за чай и кафе
Ориз с шафран и червени боровинки
Супа от леща и ечемик с шафран
Желе с шафран
Крем карамел с шафран
Шолезард - ирански сутляш с шафран
Омлет с шафран и чай с шафран - иранската закуска
Ирански кабап с гарнитура - ориз с шафрат
Ирански омлет с шафран
Снимки: Оля Ал-Ахмед