Last news in Fakti

29 Януари, 2023 17:00 2 927 12

Част 1. Иран - родината на шафрана!

  • иран-
  • шафран-
  • подправка-
  • персия-
  • „червеното злато”-
  • торбат хейдарийе-
  • техеран

Имах щастието да посетя Иран преди броени дни и да разгледам всичките забележителности за които ще ви разкажа в поредица от материали - „Иран – двете страни на една монета“

Част 1. Иран - родината на шафрана!  - 1
Снимки: Оля Ал-Ахмед

Иран е забележителна страна. Наистина страна на контрастите, всичко има своята красота и индивидуалност.

Новата година започнах с интересно пътуване до една древна красива и напоследък спорна страна на контрастите. Бях поканена като делегат на Първия световен конгрес на жените с влияние в света, който се проведе в Техеран на 20 януари тази година.

Техеран – столицата на Иран e разположена в подножието на планинския масив Елбрус, с население 19 млн. жители. За първи път Техеран е бил избран за столица от Ага Мохамад Хан през 1796 г. След това столицата се мести многократно в различни градове и Техеран е 32-та национална столица на Иран. Имах щастието да я посетя преди броени дни и да разгледам всичките ѝ забележителности за които ще ви разкажа в поредица от материали - „Иран – двете страни на една монета“.

От учебниците по история сме запознати с древна Персия и нейните богатства. Кой би могъл да си представи Персия без шафрана!

Това, за което дълго ще разказвам в няколко материала е иранската национална кухня и постоянното присъствие на шафрана в нея. Иранците са майстори в приготвянето на вкусни ястия. Отличават се от всички останали в света с традиционния шафран. Най-скъпата подправка в света – шафранът!

Страната произвежда 95% от така нареченото "червено злато" и има дългогодишни традиции в култивирането на растението.

Някъде много на изток, из прашните полета на Иран расте подправка, която наричат „червеното злато”. Едва ли ще намерите това място в туристическите брошури, то е само на стотина километра в посока към Афганистан, и е столицата на шафрана. Градът носи името Торбат Хейдарийе. Земята там цъфти в лилаво през октомври и ноември и цели семейства се заемат със задачата да събират ценната реколта. Подправката вирее по тези земи от 3000 години, разказват местните. Шафранът е подправка, получавана от цветовете на шафрановия минзухар, културен вид минзухар от семейство Перуникови. Самото растение се нарича също съкратено шафран. Трите близалца на цвета и част от шийката му се изсушават и се използват в готварството като подправка и оцветител.

Днес Иран произвежда близо 95% от шафрана по света и почти целият идва именно от този регион.

Манучер Малики е един от топ производителите на шафран в страната.

Наричаме го „червеното злато”, защото има огромни ползи – помага срещу депресия, полезно е за сърцето, а и за очите. Има проучвания, които показват, че подобрява състоянието и на болните от рак”, разказва Малики. „Цветчетата трябва да се съберат рано сутрин преди да са се разтворили. Щом слънцето изгрее, те се отварят и прахът от въздуха ги замърсява”, пояснява Малики. Това сериозно може да наруши качеството на ценната суровина. Ако шафранът е прекалено влажен или се слепва, също може да бъде отхвърлен. Ако има песъчинки, перушинки, насекоми или влакна, също не преминава цедката. Неслучайно го наричат „червеното злато”, защото килограм от най-добрия шафран струва между 2500 и 3000 евро. Шафранът е най-скъпата подправка в света. В Иран килограмът върви по 1000 евро на едро, в Испания и Франци - между 3000 и 4000 евро. При отглеждането на шафрана, кулминацията настъпва през четвъртата година – тогава луковиците са готови за разсаждане. Техният брой вече е минимум по 4 .

Няма как да не стане въпрос за политика, защото в сила влязоха поредната порция американски санкции. Макар и те да се целят основно в „черното злато” – петрола на Иран, „червеното злато” също е сред засегнатите суровини заради санкциите във финансовия сектор и блокирането на парични преводи.

Както вече споменахме, Иран произвежда 95% от така нареченото "червено злато"

В Иран добитите количества достигат много над 300 тона на година. Всичко доказва, че Иран е царството на шафрана. Разбрахме, че шафранът е много скъп. Но не мислих, че шафранът може да се слага във всичко което е на масата!

Ориз с шафран, чай от шафран, кисело мляко с шафран, захар /небет шекер/ с шафран, баклава с шафран, бисквити с шафран, омлет с шафран, пуканки с шафран, сладкиши с шафран, супа от леща с шафран, крем карамел с шафран, желе с шафран, таратор с шафран, дори печено кашу с шафран! Взех, че си купих шафран и ще се опитам да приготвя всичко изброено!

И за да не си мислите, че шафранът е за богатите, ви предоставям кадри от улицата, където пих чай с шафран и небетшекер с шафран на улична сергия на жар с обикновените хора - прекрасните гостоприемни и красиви иранци! Най-обикновен черен чай, но с шафран. Вкусът и ароматът веднага се променят от шафрана. Има нещо много благо в този шафран. Иранците не пият чая със захар, те имат небетшекер на пръчки и на бучки също със шафран, дори в самите кристали на небетшекера се вижда вътре шафрана. Донесох доста от този шафранов подсладител и ще черпя гостите си с него, както и с чай от шафран, разбира се, защото си купих ирански чай и истински ирански шафран.

По време на престоя си в Иран посетих изложение на постиженията на иранските жени – изключително интересен подбор от занаяти, упражнявани от иранските дами.

Запознах се с три сестри, истински персийски красавици! Две от тях бяха без забрадки, третата беше на друго мнение. Те имат семеен бизнес - правят небетшекер с шафран и от това се издържат. Притежавали малък семеен цех и се грижат за това на хората да им е сладък животът!

Другата дама с която обмених няколко думи се казваше Фатима. Тя и дъщеря ѝ продават шафран и различни видове чай. Казват, че обичат работата си и за секунди разбират от качеството на шафрана. Не подозирах, че и шафранът има качества.....Не си купих от тях, тъй като първият ден още не бях направила ценовия маркетинг, но се минах жестоко. При тях беше два пъти по-евтин шафрана от този на пазара.

Моята слабост са ядките. Не консумирам сладкиши, купувам ги само за подаръци и да черпя приятели, но на ядките не им прощавам. Купих си печено кашу с шафран - нещо, което едва ли има някъде другаде освен в Иран. Върнах се с три килограма ръчен багаж само ядки и сувенири, шафранът не влезе в теглото, тъй като едва 6 грама, за повече не ми стигнаха парите!

Оля АЛ-АХМЕД, Техеран, Иран

Кашу с шафран

Захра налива млечна напитка с шафран

Ирански небетшекер с шафран - подсладител за чай и кафе

Ориз с шафран и червени боровинки

Супа от леща и ечемик с шафран

Желе с шафран

Крем карамел с шафран

Шолезард - ирански сутляш с шафран

Омлет с шафран и чай с шафран - иранската закуска

Ирански кабап с гарнитура - ориз с шафрат

Ирански омлет с шафран

Снимки: Оля Ал-Ахмед


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 ТИРбушон

    10 1 Отговор
    Шафрана ми идва една идея тежък. Предпочитам ирански червен хайвер. 😊
  • 3 Прокопий

    7 11 Отговор
    Браво на четирихилядната авторка! С нетърпение чакаме и репортажите от Северна Корея и Еритрея!

    Коментиран от #6

  • 4 Читател

    9 4 Отговор
    Браво за първи път хубава полезна статия, браво и да знаете че паеятята се прави със шафран а не с куркума.
  • 5 ИМПЕРИАЛИСТ

    9 0 Отговор
    Шафран, шафран и пак шафран - това е спасението за тютюневия бранш в България. Разбра ли го най-сетне, ДПС-електорат......?

    Коментиран от #9

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Соваж бейби

    4 0 Отговор
    Знам и една легенда за това цвете .Имам го в градината си Минзухарът на Томас лилаво-Crocus се нарича тук и другите цветове бял ,жълт ,през всеки сезон обичам цветя и празно няма .Та историята за
    Александър Велики, и плановете му да завладее Кашмир през 326 г. пр.н.е. н. е., разположил лагера си на поляната в една есенна вечер. На сутринта когато се събудил видял армията си в средата на океан от лилави цветя, които се появили през нощта, сякаш с магия, 120 000 войниците се парализирали от това впечатляващо зрелище,решили че е проклятие и се отказали да продължат по нататък а Александър, запленен от красотата на цъфналия шафран, паднал на колене.
    Голям пич е бил много му се кефя на Александър Големия обаче не е учил биология и не е помагал на майка си в градината като малко дете от къде да знае ,трябвало е да взме в екипа си и цветарки, ботаници....
  • 9 Соваж бейби

    2 2 Отговор

    До коментар #5 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    За шафрана се иска дисциплина и ръчички без мързел.В България има рози и кисело мляко което слагаме на почти всичко ,виждаш че не сме самотни в Индия пък прекаляват с кукркумата да ти се завие свят чак лицето си мажат,къпят се ,косата ,в храните ....тези са най вманиачени.А шафрана трудно се намира чист,намерили са начин как да слагат примеси трябва с опитен човек в бранша да купуваш.Така или иначе предпочитам трюфел.По малко работа иска ако решиш да търсиш и ставаш лесно богат .Шафрна не е работа за европейският човек ,ние сме по глезени .

    Коментиран от #11

  • 10 А коя е родината на .............

    3 0 Отговор
    Шафрантиите
  • 11 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 1 Отговор

    До коментар #9 от "Соваж бейби":

    "Лесно н-я-я-м-а никъде"(Българска народна поговорка)...."Европейският човек" отглежда шафран в Гърция, Италия, Испания, а напоследък и в България...Тази примитивна технология за добив на шафран, може скоро да се модернизира..., но за това има пречки от социално естество!

    Коментиран от #12

  • 12 Соваж бейби

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Голям оптимист си,виж сегашната младеж в Европа и в България са същите?Дори и мои набори не познават градинарство ,знае пътя в магазина и в социалните мржи,аз също не бих се наела с такова начинание признавам.В Франция например фермерите имат проблем с кандидати за бране на зеленчук и плодове или се хващат за по месец франсета и как беше лафа Сбогом Гергино, е..х ти панаира и излизам на борсата за безработни.Мързелив е европейският народ ,беше едно време през комунизма ако не работиш в пандиза или плащаш ергенски данък.Освен да ги бере робот и обработва.Ами всичките тези блогери и подобни ?Младите 70%не готвят купува храна в кутия готвено или хамбургер.Можем да спорим много по темата.