Отидете към основна версия

1 320 27

Филмът на Теодор Ушев "φ1.618" ще се състезава на Московския кинофестивал

  • тео ушев-
  • филм-
  • фестивал-
  • москва-
  • никита михалков-
  • φ1.618

Президент на фестивала от две десетилетия е именитият руски режисьор и актьор Никита Михалков

Снимкa: БГНЕС

Филмът на Теодор Ушев "φ1.618" ще се състезава в основния конкурс на 45-ия Московски кинофестивал, съобщиха руските държавни агенции ТАСС и Интерфакс, цитирани от segabg.com. Негови конкуренти са продукции от Япония, Сърбия, Китай, Мексико, Аржентина, Бангладеш, Русия. Сред 12-те филма в конкурса за "Златен Св. Георги" има само още един, произведен в ЕС - румънско-френската продукция "Съпругата на мъртвеца". Фестивалът се провежда в условията на икономически, политически и културни санкции от Европа и САЩ спрямо Русия заради войната, която тя води в Украйна вече от 13 месеца.

Президент на фестивала, който е вторият най-стар след Венецианския, от две десетилетия е именитият руски режисьор и актьор Никита Михалков, напоследък по-известен като конспирационист в предаването "Бесогон" и поддръжник на политиката на Путин.

От селекционната комисия на ММКФ съобщават, че в тазгодишното издание на форума са включени филми от 60 държави, сред които Тайланд, Сингапур, Сирия, Египет, Танзания, Саудитска Арабия, Чили, Колумбия и др. Фестивалът "продължава да спазва всички правила и нормативи на FIAPF", допълват те, и съблюдава най-строго принципа на премиерността - "тази година имаме над 30 международни и световни премиери".

Българският "φ1.618" не отговаря на това условие - неговата премиера у нас бе през октомври м.г., а през ноември бе показан и на международен кинофестивал - "Черни нощи" в Талин, след което бе разпространен в кината у нас.

Московският филмов фестивал ще се проведе от 20 до 27 април. Той води началото си от 1935 г., но през първия си половин век не е провеждан редовно. Ежегоден е едва от 1999 г. Българските филми са редовно присъствие там още от социалистическите времена, имали сме и представители в журито. В по-ново време на фестивала със "Златен" или "Сребърен Св. Георги" са награждавани "Откраднати очи" и "Пеещите обувки" на Радослав Спасов, "Каръци" на Ивайло Христов, "Дзифт" на Явор Гърдев.

Номинираният за "Оскар" аниматор Теодор Ушев не успя да постигне с пълнометражния си игрален дебют международния успех, за който имаше амбиции. Като изключим Москва, единственият фестивал от категория "А" (в която попадат и най-престижните Кан, Венеция, Берлин, Сан Себастиан, Карлови Вари), който го селекционира, бе талинският "Черни нощи". Там той бе прожектиран в програмата "дебюти извън конкурса".

Режисьорът неведнъж е демонстрирал подкрепа за Украйна и се е обявявал против руската пропаганда и режима на Путин. Така че остава въпросителна защо изобщо е изпратил филма си за участие, както и дали ще присъства лично на фестивала. "Екипът на филма е официално поканен да присъства на прожекциите и пресконференцията на 22, 23 и 24 април в Москва. Очаквайте специално изявление тук в следващите дни", написа Ушев в своя профил във Фейсбук.

Поставете оценка:
Оценка 1 от 6 гласа.

Свързани новини