Отидете към основна версия

1 499 33

Надраскаха с хомофобски надписи Гьоте институт в София заради прожекция на филма "Близо"

  • гьоте институт-
  • хомофоби-
  • близо-
  • филм-
  • атака-
  • софия

Това не е първата подобна атака у нас срещу филма на белгийския режисьор Лукас Донт

Снимка: Facebook/Goethe-Institut Bulgarien

Фасадата на "Гьоте институт" в София беше надраскана с обидни и хомофобски послания ден преди излъчването на филма "Близо", съобщи БНТ.

От института подозират, че вандалската проява е свързана с прожекцията. Това не е първата подобна атака у нас срещу филма на белгийския режисьор Лукас Донт, който спечели европейската награда "Лукс", а преди това Голямата награда на журито от Кан и номинация "Оскар" за най-добър чуждестранен филм.

Въпреки вандализма прожекцията се е състояла в четвъртък вечерта, а входът е бил свободен. От Гьоте институт заявяват пред БНТ, че ще продължат да се борят срещу бруталните прояви и липсата на толерантност. "Няма да допуснем да бъдем сплашвани от закостенели недоброжелатели", пишат те в своя позиция във Фейсбук. "Гьоте институт остава свободно и защитено пространство отвъд стереотипите, езика на омразата и насилието".

"Тази проява е пълна глупост, защото филмът няма нищо общо с педофилия... Всеки, който го гледа, може да потвърди, че това е един много деликатен филм, който разказва за две момчета и техните напълно нормални човешки взаимоотношения по време на пубертета. Затова ние ще продължаваме да представяме изкуство срещу липсата на толерантност", заяви директорът на института Марина Лудеман пред БНТ.

Прожекции на "Близо" бяха осуетени веднъж в София и веднъж във Варна. Хомофоби, футболни агитки и привърженици на "Възраждане" се ожесточиха срещу филма, след като той бе включен в програмата на Sofia Pride Film Fest през юни. Преди това, през март и април, близо 10 негови фестивални прожекции преминаха без инциденти.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 15 гласа.

Свързани новини