Отидете към основна версия

1 811 9

Служител на музей в Германия подменял картини с фалшификати и продавал оригиналите (СНИМКИ)

  • музей-
  • германия-
  • кражба-
  • присъда-
  • изкуство

За деянието си той получил условна присъда

Илюстративна снимка: Shutterstock

Служител на музей в Мюнхен, Германия, призна, че е заменил няколко картини от хранилище с фалшификати и е продал оригиналите на търг, предаде ДПА.

За деянието си той е получил условна присъда за срок от една година и девет месеца от Окръжния съд в Мюнхен. Присъдата му е окончателна, пише още БТА.

Обвиняемият е работил от май 2016 г. до април 2018 г. като технически служител в музея и е имал достъп до хранилището, където се пазят картините.

Съдът установи, че той е заменил картината "Das Marchen vom Froschkonig" ("Приказка за Жабока крал") на Франц фон Щук с фалшификат и е предложил оригинала на търг на аукционна къща в Мюнхен, която я е продала за 70 000 евро на галерия в Швейцария. След приспадане на разходите по търга на мъжа са му останали 49 127,40 евро в брой.

"Обвиняемият е използвал парите, за да изплати дългове и да финансира луксозен начин на живот", посочват от съда, отбелязвайки, че наред с други неща мъжът си е купил апартамент, скъпи ръчни часовници и Ролс-Ройс.

Пред съда той не само е признал деянието си, но е демонстрирал и искрено разкаяние, казвайки, че го е извършил, без да мисли, и че сега не намира обяснение за поведението си.

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.

Свързани новини