Отидете към основна версия

1 123 7

Номинираха Стефан Командарев за "Будител на десетилетието"

  • стефан командарев-
  • номинация-
  • будител на десетилетието

Режисьорът е един от десетте номинирани от журито в инициативата на БНР и Ива Дойчинова

Снимкa: БГНЕС

Моментът, в който съм правил моите филми, е било каузата на живота ми. Това, което обичам да казвам, е че доброто кино провокира морално безпокойството. Киното може да променя света, може да повдига въпроси и може да кара хората да мислят – къде са те, как живеят, какво могат да променят около себе си. Целта на всичките ми филми и да се опитам България да стане едно по-добро място…

11 години той практикува медицина, а сега зад камерата се опитва да постави диагнозата на това, което се случва у нас с надеждата, че тя ще помогне за някакво изцеление.

Той е… Стефан Командарев – едно от ярките имена в българската кинематографска общност. Режисьор, сценарист, продуцент, който е еднакво отдаден и верен както на документалното, така и на игралното кино.

Критиката определя филмите му като дълбоки, отличаващи се с дълбоко и пространно познаване на темите, които третират. Лентите му са силно емоционални, с изострен фокус към съвремието, внушаващи тревожност за днешния ден.

Автор е на документалните филми "Хляб над оградата", "Азбука на надеждата", "Градът на жените баданте", "Живот от живота", на игралните "Съдилището", "В кръг" и др.

Филмът му "Светът е голям и спасение дебне отвсякъде" (2008) e първият български игрален филм, попаднал в кратката селекция за "Оскар".

А новият му филм "Уроците на Блага" печели три награди на 57-ото издание на международния кинофестивал в Карлови Вари - Голямата награда "Кристален глобус", а вече официално е и българското предложение за "Оскар".

Стефан Командарев е един от десетте номинирани от журито в инициативата на БНР и Ива Дойчинова "Будител на десетилетието". Гласувайте!

Кой ще грабне приза ще стане ясно на тържествена церемония, която традиционно ще се проведе и излъчи на празничния 1 ноември в ефира на БНР, bTV и партньорски мрежи на водещи български медии.

Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 7 гласа.

Свързани новини