Last news in Fakti

21 Октомври, 2023 09:13 1 088 7

Номинираха Стефан Командарев за "Будител на десетилетието"

  • стефан командарев-
  • номинация-
  • будител на десетилетието

Режисьорът е един от десетте номинирани от журито в инициативата на БНР и Ива Дойчинова

Номинираха Стефан Командарев за "Будител на десетилетието" - 1
Снимкa: БГНЕС

Моментът, в който съм правил моите филми, е било каузата на живота ми. Това, което обичам да казвам, е че доброто кино провокира морално безпокойството. Киното може да променя света, може да повдига въпроси и може да кара хората да мислят – къде са те, как живеят, какво могат да променят около себе си. Целта на всичките ми филми и да се опитам България да стане едно по-добро място…

11 години той практикува медицина, а сега зад камерата се опитва да постави диагнозата на това, което се случва у нас с надеждата, че тя ще помогне за някакво изцеление.

Той е… Стефан Командарев – едно от ярките имена в българската кинематографска общност. Режисьор, сценарист, продуцент, който е еднакво отдаден и верен както на документалното, така и на игралното кино.

Критиката определя филмите му като дълбоки, отличаващи се с дълбоко и пространно познаване на темите, които третират. Лентите му са силно емоционални, с изострен фокус към съвремието, внушаващи тревожност за днешния ден.

Автор е на документалните филми "Хляб над оградата", "Азбука на надеждата", "Градът на жените баданте", "Живот от живота", на игралните "Съдилището", "В кръг" и др.

Филмът му "Светът е голям и спасение дебне отвсякъде" (2008) e първият български игрален филм, попаднал в кратката селекция за "Оскар".

А новият му филм "Уроците на Блага" печели три награди на 57-ото издание на международния кинофестивал в Карлови Вари - Голямата награда "Кристален глобус", а вече официално е и българското предложение за "Оскар".

Стефан Командарев е един от десетте номинирани от журито в инициативата на БНР и Ива Дойчинова "Будител на десетилетието". Гласувайте!

Кой ще грабне приза ще стане ясно на тържествена церемония, която традиционно ще се проведе и излъчи на празничния 1 ноември в ефира на БНР, bTV и партньорски мрежи на водещи български медии.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хахаха

    16 2 Отговор
    Едни и същи некадърни , и непостигнали нищо връзкари , хленчещи за пари от държавата ! Така и не се научиха , че кадърните сами си изкарват парите !
  • 2 Ден

    16 2 Отговор
    По скоро ми мяза на сорросоид на десетилетието !
  • 3 плюс минус

    5 13 Отговор
    Не е лесно да си филмов режисьор в тези смутни времена.
    Желая му още успехи!

    Коментиран от #4

  • 4 минус плюс

    6 1 Отговор

    До коментар #3 от "плюс минус":

    И какво общо имат смутните времена с истинският творец. Ами той и Франко Дзефирели е живял в смутни времена, но те не са му попречили да създаде своите шедьоври. Големият творец твори въпреки смутните времена, малките се навеждат и търсят някой да ги забележи.

    Коментиран от #6

  • 5 Бибитко

    5 0 Отговор
    Боза, боза и пак боза... Но, уви и нея вече не я правят със захар, ами с подсладител.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Роза

    1 4 Отговор
    Гледала съм някои от филмите му-"Съдилището","Светът е голям и спасение дебне отвсякъде","Посоки".И трите филма ми харесаха и смятам,че има талант!Не е най-добрия от всички ,но талантът му е безспорен!А който не харесва филмите му,да не ги гледа!