Отидете към основна версия

1 069 11

Валя Балканска стана на 82 г.

  • валя балканска-
  • рожден ден

Българската народна певица става известна не само в България, но и по целия свят, със своето изключително изпълнение на народната песен "Излел е Делю хайдутин"

Снимка: БГНЕС

На 8 януари светът отбелязва рождения ден на изключителната българска народна певица Валя Младенова Балканска. Тя е родена през 1942 година в село Арда, България, в семейство с българо-мохамедански корени.

Валя Балканска става известна не само в България, но и по целия свят със своето изключително изпълнение на народната песен "Излел е Делю хайдутин". Записът става нейният символ и дори е включен в Златната плоча на американските космически апарати "Вояджър 1" и "Вояджър 2". Този жест на признание към музиката и култура на България превръща Валя Балканска гордост не само за страната, но и за целия свят, припомня БНР.

Кариерата на Валя Балканска започва през 1960 година, когато става солистка в Държавния ансамбъл за народни песни и танци "Родопи" в Смолян. Тя продължава да пеe и да съчетава изкуството си с българската култура през годините, а през 2002 г. е удостоена с орден "Стара планина" за своите изключителни постижения в областта на певческото изкуство.

През 2003 година Валя Балканска е удостоена с наградата "Нестинарка" на Международния фолклорен фестивал в Бургас, което потвърждава нейната важност и принос към запазването на българската фолклорна традиция.

Също така певицата е номинирана за държавната награда "Св. Паисий Хилендарски" през 2005 година, което отразява нейната голяма роля в културния живот на България. През декември 2005 година народната певица получава своята звездна плоча в българската Алея на славата, което я утвърждава като икона на българската музикална сцена.

Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 5 гласа.

Свързани новини