Отидете към основна версия

1 880 6

Рецепта на деня: Пълнена тиква с кайма и зеленчуци

  • пълнена тиква-
  • тиква-цигулка-
  • кайма-
  • зеленчуци-
  • кашкавал-
  • какво да сготвя

Ароматно есенно ястие за семената трапеза

Снимкa: Shutterstock

Необходими продукти:

тиква цигулка - 1 бр.; зехтин - 3 с.л.; сол - на вкус; черен пипер - на вкус; кайма - 400 г; лук - 1 глава; чесън - 2 скилидки; моркови - 1 бр.; чушки - 1 бр.; доматено пюре - 2 с.л.; червен пипер - 1 ч.л.; чубрица или мащерка - 1 ч.л.; кашкавал - 150 г настърган или моцарела; пресен босилек (за украса) - няколко листенца.

Начин на приготвяне:

Фурната се загрява на 190°C. Тиквата се разрязва на две по дължина, почиства се от семките, намазва се със зехтин, поръсва се със сол и черен пипер и се поставя в тава с отрязаната страна нагоре. Пече се около 30-35 минути, докато омекне, но не се разпада.

Междувременно се приготвя плънката. В тиган се загрява малко зехтин, добавят се лукът и чесънът, сотират се до златисто.

Прибавя се каймата и се запържва, докато стане на трохи и смени цвета си. Слагат се морковът и чушката, готви се още 5 минути.

Добавя се доматеното пюре и подправките, разбърква се и се оставя сместа да се сгъсти за кратко.

Изпечената тиква се пълни с готовата плънка, поръсва се обилно с настърган кашкавал или моцарела и се връща във фурната за още 10 минути, докато сиренето се разтопи и запече.

Готовата печена пълнена тиква се поднася топло, поръсено със свеж босилек, пише gotvach.bg.

Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 5 гласа.

Свързани новини