Отидете към основна версия

2 790 15

Рецепта на деня: Императорска туршия

  • императорска-
  • туршия-
  • буркани-
  • зеленчуци-
  • консервант-
  • зимнина-
  • какво да сготвя

Тази рецепта е предвидена за приготвяне на голямо количество, което ще ви стигне за цялата зима

Снимкa: Shutterstock

Необходими продукти:

Чушки: 2 килограма; Моркови: 2 килограма; Карфиол: 2 килограма; Краставички: 2 килограма; Магданоз: 1 връзка; Захар: 200 грама; Сол: 240 грама; Винен оцет: 2 чаени чаши; Консервант: 1 пакет на прах; Подправки: Черен пипер (зърна) и чесън – на вкус.

Начин на приготвяне:

1. Почистване и нарязване на зеленчуците

Измийте обилно всички зеленчуци (чушки, моркови, карфиол, краставички) под течаща вода.
Почистете ги от дръжки и семки (при чушките) и външни листа (при карфиола).
Нарежете зеленчуците на ситно или на парченца с приблизително еднакъв размер. Краставичките може да нарежете на кръгчета, а карфиолът – на малки розички.
Нарежете свежия магданоз на ситно.
Смесете всички подготвени зеленчуци в голяма купа или леген.

2. Приготвяне на заливката (марината)

Отделно в друг съд смесете всички сухи и течни съставки за маринатата: винения оцет, солта, захарта и пакета консервант.
Разбъркайте енергично, докато солта и захарта се разтворят максимално добре.
Залейте със сместа нарязаните зеленчуци в голямата купа.

3. Овкусяване и пълнене

Оставете получената смес да престои около 30 минути.
Разбърквайте зеленчуците от време на време през този половин час. Целта е да омекнат леко и да поемат равномерно от маринатата.
Подгответе чисти и сухи буркани.
Преди да започнете да пълните, добавете на дъното на всеки буркан няколко зърна черен пипер и скилидка чесън (по желание).
Наредете плътно зеленчуците в бурканите, като притискате леко, за да излезе въздухът.
Залейте догоре с останалата марината от купата.
Затворете бурканите добре с капачки.

Съвети за съхранение:
Тази туршия без варене е изключително лесна за съхранение. Благодарение на консерванта, тя не изисква стерилизация или топлинна обработка. Съхранявайте готовите буркани на хладно и тъмно място (изба, мазе или килер), пише flagman.bg.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 13 гласа.

Свързани новини