Необходими продукти:
- Чушки: 2 килограма;
- Моркови: 2 килограма;
- Карфиол: 2 килограма;
- Краставички: 2 килограма;
- Магданоз: 1 връзка;
- Захар: 200 грама;
- Сол: 240 грама;
- Винен оцет: 2 чаени чаши;
- Консервант: 1 пакет на прах;
- Подправки: Черен пипер (зърна) и чесън – на вкус.
Начин на приготвяне:
1. Почистване и нарязване на зеленчуците
Измийте обилно всички зеленчуци (чушки, моркови, карфиол, краставички) под течаща вода.
Почистете ги от дръжки и семки (при чушките) и външни листа (при карфиола).
Нарежете зеленчуците на ситно или на парченца с приблизително еднакъв размер. Краставичките може да нарежете на кръгчета, а карфиолът – на малки розички.
Нарежете свежия магданоз на ситно.
Смесете всички подготвени зеленчуци в голяма купа или леген.
2. Приготвяне на заливката (марината)
Отделно в друг съд смесете всички сухи и течни съставки за маринатата: винения оцет, солта, захарта и пакета консервант.
Разбъркайте енергично, докато солта и захарта се разтворят максимално добре.
Залейте със сместа нарязаните зеленчуци в голямата купа.
3. Овкусяване и пълнене
Оставете получената смес да престои около 30 минути.
Разбърквайте зеленчуците от време на време през този половин час. Целта е да омекнат леко и да поемат равномерно от маринатата.
Подгответе чисти и сухи буркани.
Преди да започнете да пълните, добавете на дъното на всеки буркан няколко зърна черен пипер и скилидка чесън (по желание).
Наредете плътно зеленчуците в бурканите, като притискате леко, за да излезе въздухът.
Залейте догоре с останалата марината от купата.
Затворете бурканите добре с капачки.
Съвети за съхранение:
Тази туршия без варене е изключително лесна за съхранение. Благодарение на консерванта, тя не изисква стерилизация или топлинна обработка. Съхранявайте готовите буркани на хладно и тъмно място (изба, мазе или килер), пише flagman.bg.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 импербаба
10:10 29.10.2025
2 Само да попитм
Коментиран от #5, #15
10:14 29.10.2025
3 Дрън та пляс
10:30 29.10.2025
4 Този коментар е премахнат от модератор.
5 Грую
До коментар #2 от "Само да попитм":
патладжанска, алигаторска, папагалска и други10:49 29.10.2025
6 Ехааа
11:07 29.10.2025
7 Бен Вафлек
Коментиран от #14
11:10 29.10.2025
8 Като гледам какво и как са
11:13 29.10.2025
9 Четене без разбиране
Коментиран от #10
12:27 29.10.2025
10 Като
До коментар #9 от "Четене без разбиране":
се слага цяла чушка, трябва да се дупчи с вилица, за да влезе вътре марина, иначе си остава така както е.Коментиран от #12
12:38 29.10.2025
11 дидо
12:51 29.10.2025
12 Като надупчиш
До коментар #10 от "Като":
Чушките и стават на каша.Туршия се прави само със сол и вода.
Продуктите се заливат докато се покрият и притискат да не "плуват" с
10 литра вода и 400 гр едра сол.
13:04 29.10.2025
13 Шишо
14:57 29.10.2025
14 ганю
До коментар #7 от "Бен Вафлек":
Може да сложиш наместо консервант2 аспирина по добре е
иначе вариш 5 мин още по добре
без химии вода сол оцет,бял синап
17:10 29.10.2025
15 ганю
До коментар #2 от "Само да попитм":
При царската са камбите цели и са пълнени въреи с по хубава боцваш си камбичка люхваш една ракийка
после в колата и при полицая за обяснение
07:42 08.11.2025