Тази вкусна и ароматна супа е лесна за приготвяне: целият процес отнема само 30 минути. За по-засищащо ястие можете да добавете и картофи. Гъбите се съчетават добре както с елда, така и със зеленчуци. Ако искате да добавите по-интересен вкус към супата, използвайте червен пипер вместо черен, риган вместо мащерка и магданоз вместо копър.
Необходими продукти за 4 порции:
2 литра зеленчуков бульон; 150 г елда; 250 г гъби; 2 стръка целина; 1 глава лук; 1 морков; 3 стръка копър; 4 с.л. растително масло; 1 ч.л. суха мащерка; сол; прясно смлян черен пипер.Начин на приготвяне:
Нарежете лука на ситно, морковите, гъбите и стъблата целина. Загрейте зеленчуковия бульон.
Загрейте растителното масло в тенджера с дебело дъно и запържете лука за 5 минути. Добавете морковите, целината и гъбите, подправете с мащерка и черен пипер и продължете да запържвате, като бъркате често, за 4 минути.
Изсипете елдата в тенджерата, добавете горещия бульон, подправете със сол и оставете да заври на силен огън. Намалете котлона на слаба степен, покрийте и оставете да къкри 20 минути. Поръсете със ситно нарязан копър преди сервиране.