Тази вкусна и ароматна супа е лесна за приготвяне: целият процес отнема само 30 минути. За по-засищащо ястие можете да добавете и картофи. Гъбите се съчетават добре както с елда, така и със зеленчуци. Ако искате да добавите по-интересен вкус към супата, използвайте червен пипер вместо черен, риган вместо мащерка и магданоз вместо копър.
Необходими продукти за 4 порции:
- 2 литра зеленчуков бульон;
- 150 г елда;
- 250 г гъби;
- 2 стръка целина;
- 1 глава лук;
- 1 морков;
- 3 стръка копър;
- 4 с.л. растително масло;
- 1 ч.л. суха мащерка;
- сол;
- прясно смлян черен пипер.
Начин на приготвяне:
Нарежете лука на ситно, морковите, гъбите и стъблата целина. Загрейте зеленчуковия бульон.
Загрейте растителното масло в тенджера с дебело дъно и запържете лука за 5 минути. Добавете морковите, целината и гъбите, подправете с мащерка и черен пипер и продължете да запържвате, като бъркате често, за 4 минути.
Изсипете елдата в тенджерата, добавете горещия бульон, подправете със сол и оставете да заври на силен огън. Намалете котлона на слаба степен, покрийте и оставете да къкри 20 минути. Поръсете със ситно нарязан копър преди сервиране.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Пич
10:11 05.11.2025
2 Идън
Коментиран от #3, #14
10:12 05.11.2025
3 Коня Солтуклиева
До коментар #2 от "Идън":
Това е маниащина, викат му "вентидж стил" :))Коментиран от #4, #11
10:14 05.11.2025
4 Идън
До коментар #3 от "Коня Солтуклиева":
Смея се със сълзи ... То бива вИнтидж... ама този чиреп е за скрап- не за сервиране... а за плочките- нямам думи... +++Коментиран от #5
10:29 05.11.2025
5 Права
До коментар #4 от "Идън":
Сте! Много реалистично изглежда ръждата по гаванката.Коментиран от #7
10:31 05.11.2025
6 На лов за гъби
10:32 05.11.2025
7 Идън
До коментар #5 от "Права":
А плочките... очуканото при тях също е черно- значи не фугата е черна, а мръсотията е много...10:38 05.11.2025
8 Честно
10:49 05.11.2025
9 оня
Коментиран от #12
10:49 05.11.2025
10 Елда=Гречка
11:59 05.11.2025
11 Бурда
До коментар #3 от "Коня Солтуклиева":
Немско-скандинавски стил е.12:00 05.11.2025
12 Под игличките
До коментар #9 от "оня":
Сега е точно време за гъби, след топло време и студен дъжд, стига да ги познаваш.Коментиран от #13
12:03 05.11.2025
13 димитър дончев
До коментар #12 от "Под игличките":
Щото ги познавам затова пиша ,а не ги чакам да ги видя в интернет!Няма нищо никаква есенна гъба ! специално за теб...есенно време е пълно с отровни гъби........Коментиран от #15
12:17 05.11.2025
14 ганю
До коментар #2 от "Идън":
това си е бъзик"начесана съм
сипах на прасето яж и ти"
ще се върна вечерта Пенка
забравила е да остави бележката
07:33 08.11.2025
15 ганю
До коментар #13 от "димитър дончев":
Те всички гъби са ядливиала някои от тях само по веднаж
втори път няма да можеш като мухоморката
дяволска гъба и такива подобни.
Някои са късметлии прескачат трапа в токсикологията
и с чайника с въглищата....
несравнимо преживяване
и после никакви гъби повече дори и
с 4 печата и 8 сертификата за произход...
07:37 08.11.2025