Рецепта на деня: Супа от елда с гъби

5 Ноември, 2025 10:05 2 733 15

  • супа-
  • елда-
  • гъби-
  • какво да сготвя

Вкусна и ароматна супа

Рецепта на деня: Супа от елда с гъби - 1
Снимкa: Shutterstock

Тази вкусна и ароматна супа е лесна за приготвяне: целият процес отнема само 30 минути. За по-засищащо ястие можете да добавете и картофи. Гъбите се съчетават добре както с елда, така и със зеленчуци. Ако искате да добавите по-интересен вкус към супата, използвайте червен пипер вместо черен, риган вместо мащерка и магданоз вместо копър.

Необходими продукти за 4 порции:

  • 2 литра зеленчуков бульон;
  • 150 г елда;
  • 250 г гъби;
  • 2 стръка целина;
  • 1 глава лук;
  • 1 морков;
  • 3 стръка копър;
  • 4 с.л. растително масло;
  • 1 ч.л. суха мащерка;
  • сол;
  • прясно смлян черен пипер.

Начин на приготвяне:

Нарежете лука на ситно, морковите, гъбите и стъблата целина. Загрейте зеленчуковия бульон.

Загрейте растителното масло в тенджера с дебело дъно и запържете лука за 5 минути. Добавете морковите, целината и гъбите, подправете с мащерка и черен пипер и продължете да запържвате, като бъркате често, за 4 минути.

Изсипете елдата в тенджерата, добавете горещия бульон, подправете със сол и оставете да заври на силен огън. Намалете котлона на слаба степен, покрийте и оставете да къкри 20 минути. Поръсете със ситно нарязан копър преди сервиране.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пич

    10 1 Отговор
    Супата от гъби си е много добра и без елда !
  • 2 Идън

    8 0 Отговор
    В толкова очукана желязна купа и на кучето не бих дала храна... И тези плочки с черна фуга...Мърлява работа.

    Коментиран от #3, #14

  • 3 Коня Солтуклиева

    9 1 Отговор

    До коментар #2 от "Идън":

    Това е маниащина, викат му "вентидж стил" :))

    Коментиран от #4, #11

  • 4 Идън

    8 0 Отговор

    До коментар #3 от "Коня Солтуклиева":

    Смея се със сълзи ... То бива вИнтидж... ама този чиреп е за скрап- не за сервиране... а за плочките- нямам думи... +++

    Коментиран от #5

  • 5 Права

    7 0 Отговор

    До коментар #4 от "Идън":

    Сте! Много реалистично изглежда ръждата по гаванката.

    Коментиран от #7

  • 6 На лов за гъби

    2 3 Отговор
    Какви са тези гъби и елди бе, в еврозоната ли ще влизаме или в омагьосаната гора?
  • 7 Идън

    4 2 Отговор

    До коментар #5 от "Права":

    А плочките... очуканото при тях също е черно- значи не фугата е черна, а мръсотията е много...
  • 8 Честно

    6 0 Отговор
    Казано виждал съм такова грешно разбиране за естетиката в разни винтидж изпълнения , че съм малко объркан. Но мисля че и тука сте права , защото плочките имат характерни отчупвания по ръбовете и фугите.
  • 9 оня

    2 4 Отговор
    Тази година е толкова БЕДНА ,че като сибирците ще почнем да се храним с елда.......ПС.Дори гъби няма по това време в горите!

    Коментиран от #12

  • 10 Елда=Гречка

    8 1 Отговор
    Елда=Гречка. Не случайно се готви като гарнитури или каша, защото поема много вода, разварява се и "цъфва". В предложената рецепта елдата ще абсорбира поне 1/3 от водата, при варенето ще се загуби още 10% течност и вашата супа ще заприлича на течна каша. Правете си за гарнитура елда/гречка с гъби, класика е.
  • 11 Бурда

    0 3 Отговор

    До коментар #3 от "Коня Солтуклиева":

    Немско-скандинавски стил е.
  • 12 Под игличките

    0 3 Отговор

    До коментар #9 от "оня":

    Сега е точно време за гъби, след топло време и студен дъжд, стига да ги познаваш.

    Коментиран от #13

  • 13 димитър дончев

    5 0 Отговор

    До коментар #12 от "Под игличките":

    Щото ги познавам затова пиша ,а не ги чакам да ги видя в интернет!Няма нищо никаква есенна гъба ! специално за теб...есенно време е пълно с отровни гъби........

    Коментиран от #15

  • 14 ганю

    0 2 Отговор

    До коментар #2 от "Идън":

    това си е бъзик
    "начесана съм
    сипах на прасето яж и ти"
    ще се върна вечерта Пенка
    забравила е да остави бележката
  • 15 ганю

    0 2 Отговор

    До коментар #13 от "димитър дончев":

    Те всички гъби са ядливи
    ала някои от тях само по веднаж
    втори път няма да можеш като мухоморката
    дяволска гъба и такива подобни.
    Някои са късметлии прескачат трапа в токсикологията
    и с чайника с въглищата....
    несравнимо преживяване
    и после никакви гъби повече дори и
    с 4 печата и 8 сертификата за произход...