Отидете към основна версия

631 0

Рецепта на деня: Обреден хляб

  • обреден хляб-
  • тесто-
  • никулден-
  • постен-
  • какво да сготвя

На българската трапеза за всеки празник присъства различен хляб или питка

Снимкa: Shutterstock

Необходими продукти:

брашно - 500 г; вода - 300 мл; мая - 1/2 кубче или 7 г суха; сол - 1 с.л.; захар - 1 ч.л.; зехтин - 2 с.л. или олио.

Начин на приготвяне:

На българската трапеза за всеки празник присъства различен хляб или питка. Декемврийските празници са по време на коледните пости и съответно трябва хлябът да е постен.

Затоплете водата до телесна температура и разтворете в нея маята, захарта и 2-3 лъжици от брашното. Разбъркайте и оставете за няколко минути, докато маята се активира.

Пресейте брашното и оформете кладенче, по ръба на което ръба поръсете солта. Прибавете сместа със шупналата мая и зехтина.

Замесете меко и гладко тесто, което оформете на топка и поставете в купа, покрито със стреч фолио или домакинска кърпа. Оставете на топло, да втаса, докато удвои обема си.

След това премесете и отделете малко част от тестото, с която ще оформите фигурките за обредния хляб. Голямата част от тестото оформете на кръгла или елипсовидна форма според съда, в който ще печете обредния хляб.

Самият съд намаслете с олио или покрийте с хартия за печене. Поставете вътре тестото и оставете да втаса за още 20-на минути.

Щом хлябът втаса, го сложете да се пече в предварително загрята фурна на 180 °C за около 40 минути - до готовност.

След като се опече, покрийте хляба за няколко минути с памучна кърпа, пише gotvach.bg.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.

Свързани новини