Отидете към основна версия

4 Юни, 2015 18:55, обновена 4 Юни, 2015 18:55 13 544 9

Извадиха червей от окото на момче с листа босилек

  • босилек-
  • червей-
  • око-
  • перу

Лекарите използвали босилек, за да примамят три сантиметровия червей навън, преди да вземат пинсетите, за да довърши работата си

Лекари в болница в перуанската столица Лима успяха да извадят червей от окото на момче без да ползват хирургически инструмент. Те използвали листа от босилек, за да премахнат ларва на комар, която била там от около месец, съобщава "Скай нюз".

17-годишният футболист пристигнал в Националената детскa болница в Лима с много подуто ляво око.

След като направили ядреномагнитен резонанс медици бързо открили, че трисантиметров червей е отговорен за състоянието на тийнейджърa. Натрапникът живял в окото на момчето в продължение на седмици.

Червеят представлявал сериозен риск за здравето на момчето, защото подуването се намира в близост до чувствителна част от лицето, от където инфекцията може да се разпространи към мозъка.

Тъй като било рисковано да използват хирургически инструменти, лекарите подходили нетрадиционно и си послужили с листа на босилек, за да извадят нахалния гост от убежището му.

Целта била босилекът, който има много силен аромат, да събуди апетита на червея и да го примами навън. След като гладният червей "надникнал навън" в търсене на босилека, лекарите използвали пинсети, за да го извадя цял.

"Бяхме изненадани, тъй като е съвсем невероятно да се извади ларва, без да се прибегне до хирургична интервенция", заяви офталмологът д-р Каролина Марчена, която бе част от медицинския екип.

Според перуанският вестник „Корео“, момчето е добре и няма здравословни проблеми.
 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини