Last news in Fakti

4 Юни, 2015 18:51, обновена 5 Юни, 2015 12:20 13 530 9

Извадиха червей от окото на момче с листа босилек

  • босилек-
  • червей-
  • око-
  • перу

Лекарите използвали босилек, за да примамят три сантиметровия червей навън, преди да вземат пинсетите, за да довърши работата си

Лекари в болница в перуанската столица Лима успяха да извадят червей от окото на момче без да ползват хирургически инструмент. Те използвали листа от босилек, за да премахнат ларва на комар, която била там от около месец, съобщава "Скай нюз".

17-годишният футболист пристигнал в Националената детскa болница в Лима с много подуто ляво око.

След като направили ядреномагнитен резонанс медици бързо открили, че трисантиметров червей е отговорен за състоянието на тийнейджърa. Натрапникът живял в окото на момчето в продължение на седмици.

Червеят представлявал сериозен риск за здравето на момчето, защото подуването се намира в близост до чувствителна част от лицето, от където инфекцията може да се разпространи към мозъка.

Тъй като било рисковано да използват хирургически инструменти, лекарите подходили нетрадиционно и си послужили с листа на босилек, за да извадят нахалния гост от убежището му.

Целта била босилекът, който има много силен аромат, да събуди апетита на червея и да го примами навън. След като гладният червей "надникнал навън" в търсене на босилека, лекарите използвали пинсети, за да го извадя цял.

"Бяхме изненадани, тъй като е съвсем невероятно да се извади ларва, без да се прибегне до хирургична интервенция", заяви офталмологът д-р Каролина Марчена, която бе част от медицинския екип.

Според перуанският вестник „Корео“, момчето е добре и няма здравословни проблеми.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Борис Цветков

    0 1 Отговор
    Чист глист за, който в България няма откъде да си купиш сироп или хапче.В Румъния,Гърция,Турция или Русия се дават на децата задължително за глисти ,които са в основата на честите заболявания у нас.Правете си извод..........
  • 2 Благой

    1 1 Отговор
    Благодарим за невероятната новина Милена.Много ти отиват очилата.
  • 3 Mopcku

    1 1 Отговор
    "тийнейджърът" защо е с пълен член, след като червеят е в окото му?
  • 4 гост

    2 0 Отговор
    От окото на африканец са извадили малко крокодилче, което се излюпило там, яйцето попаднало там докато той се гмуркал в Нил да лови малки хипопотами за супа!
  • 5 Георги Спасов

    2 0 Отговор
    Моля ви... "Националената детски болница" Уважавам много вашите статии но нека да имат все по-малко правописни грешки.Извинявам се предварително.
  • 6 АБВ

    2 1 Отговор
    Трисантметров се пише слято.
  • 7 comment

    0 0 Отговор
    Напротив, тийнейджъра си е!
  • 8 Коректор

    0 0 Отговор
    "тийнейджърa Натрапникът".... Слагате и точките където трябва. Все пак и пунктуацията би трябвало да е нещо съпричастно с фактите. :)
  • 9 Роман Ценов

    0 0 Отговор
    Имаше едно предаване по Дискъвъри-"Чужди тела" това момче е за там.