Отидете към основна версия

4 643 3

5 любопитни факта за безкрайността

  • безкрайност-
  • факти-
  • любопитен

Лао Дзъ: Причината, поради която Вселената е безкрайна, е че тя не живее за себе си. Тя дава живот на други, като се трансформира.

Всеки знае математическото понятие безкрайност. В живота най-често го използваме за описанието на нещо непостижимо, огромно, отвъд пределите на човешките мерни единици. Да, безкрайността не е лесно за обяснение понятие. И необятно, както ще се уверите от следните 5 научни факта, пише списание Обекти.

1. Според правилата за безкрайността, число, което я описва, съществува както при четните, така и при нечетните. При това, нечетното число ще бъде равно на половината от общото количество числа.

2. Безкрайността плюс единица е равна на безкрайността минус единица. Ако съберем две безкрайности, ще получим една безкрайност. Една безкрайност, делена на 2, е равна на безкрайност. Безкрайност, делена на безкрайност, е равна на единица.

3. Учените са изчислили, че в известната на човечеството част от Вселената съществуват 1080 субатомни частица. Разбира се, изчисленията са хипотетични, тъй като фундаменталната теория, в която вярват много учени е, че Вселената е безкрайна. А тези, които се отнасят скептично към това твърдение, не го отхвърлят абсолютно. Техният скептицизъм се свежда до това, че допускат такава вероятност.

4. Ако Вселената е безкрайна, то от математическа гледна точка излиза, че някъде в нея има точно копие на нашата планета, доколкото съществува вероятност атоми "двойници" да са в същата конфигурация като на нашата планета. Шансовете този вариант наистина да е факт, са нищожно малки, но в същото време, от друга страна, в безкрайната Вселена тази вероятност изобщо не е невъзможна.

5. Както вече стана дума, не всички учени обаче са убедени, че Вселената е безкрайна. Израелският математик, професор Дорон Зелбергер смята, че числата не могат да растат до безкрайност и съществува толкова голямо число, че ако прибавим към него единица, се получава нула. Това число и неговото значение са отвъд пределите на човешките знания и мислене и затова то никога няма да бъде намерено и доказано. Тази теория е основен принцип на математическата философия, известна като "Ултрабезкрайност".

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини