21 Юли, 2024 16:08 3 560 74

Любопитни факти за живота на Урсула фон дер Лайен

  • урсула фон дер лaйен-
  • живот-
  • факти

Майка на 7 деца, министър в четири правителства

Любопитни факти за живота на Урсула фон дер Лайен - 1
Снимка: БГНЕС

Европейският парламент преизбра Урсула фон дер Лайен за втори мандат начело на ЕК. Тя събра подкрепата на 401 депутати, 284 гласуваха против, 15 въздържали се и 7 бюлетини бяха недействителни.

По ирония на съдбата Фон дер Лайен е родена през 1958 г. именно в Брюксел, където, водена от своя политически маршрут, сега тя се завърна. Урсула фон дер Лайен стана първата жена начело на Европейската комисия (ЕК).

Първите 13 години от живота си председателят на ЕП прекарва в Брюксел. Баща ѝ Ернст Албрехт, който по-късно става премиер на провинция Долна Саксония, заема редица ключови постове в Европейската икономическа общност и в Европейската общност – предшествениците на днешния Европейски съюз (ЕС).

Тъкмо благодарение на тази предистория, и за разлика от много свои колеги-министри в Берлин, Урсула фон дер Лайен говори перфектно английски и френски, а на международната сцена се чувства като риба във вода, пише Deutsche Welle.

Майка на 7 деца, министър в четири правителства

В правителствата на Ангела Меркел тя заема различни постове. Но всеки път се хвърля с една и съща стръв в новата работа, поставя под въпрос статуквото, разклаща сложилите се структури, а с обичайната си пробивност понякога дори предизвиква глух ропот в правителствените фракции.

Най-напред тя пое Министерството на семейството, възрастните, жените и децата, където в периода 2005-2009 година успя да поставя необичайни и силни акценти. Тя стартира новите помощи за родители и успя да мобилизира много средства от държавния бюджет за отглеждането на деца.

Във втория кабинет на Ангела Меркел през 2009 година дипломираната лекарка пое Министерството на труда и социалното дело, а четири години по-късно стана министър на отбраната. Този пост тя запази и в последния коалиционен кабинет на християндемократите и социалдемократите - до днес (понеделник, 15 юли), когато тя обяви, че ще подаде оставка.

Урсула фон дер Лайен е лоялна към Ангела Меркел и винаги е стояла като нейна здрава опора - както в правителството, така и в партията. Мнозина дори я смятаха за възможна наследничка на канцлера.

В Министерството на отбраната Урсула фон дер Лайен се захвана с многобройните проблеми на Бундесвера. Германската армия вече от доста време се мъчи поради остарялата и дефектна техника, поради недообмислените оръжейни проекти и острия недостиг на специалисти.

Министърката упражни силен натиск, включително и чрез медиите, и съумя да се пребори за увеличаване на бюджета. Друга нейна инициатива успя да спре стопяването на армията: за пръв път след Обединението на Германия, под нейно управление Бундесверът увеличи своята численост.

Фон дер Лайен успя да превърне отбранителната политика във видим елемент от германската външна политика. А това добре се вписа в международната борба срещу терористичната организация „Ислямска държава” – борба, към която
Бундесверът дава сериозен принос.

Избледняващ блясък?

Но по имиджа на Урсула фон дер Лайен се появиха и много драскотини – както заради нейни спорни персонални решения, така и в резултат от редица скандали. Важни оръжейни проекти продължиха да буксуват и под нейното ръководство.

„Ситуацията с оборудването на Бундесвера едва ли дава най-добрите препоръки за поемане на най-високия изпълнителен пост в ЕС", коментира Омид Нурипур, експерт по отбраната от партията на Зелените.

По време на мандата на Фон дер Лайен като военен министър се разчу за прояви на десен екстремизъм и за издевателства над млади военнослужещи в Бундесвера. Тя самата побърза да се ограничи от армията, и то много по-рязко, отколкото който и да било неин предшественик. С което пък изгуби доверието на военнослужещите.

Разчу се и за действията на една нейна бивша съветничка, която Фон дер Лайен направи заместник-министър - най-вече за скъпо струващите консултанти, доведени в министерството.

Блясъкът на министърката постепенно избледня, но въпреки това мнозина наблюдатели смятат, че тя ще има много предимства на брюкселската сцена. Например в областта на общата отбраната, където Фон дер Лайен с успех работи за изграждането на европейски отбранителен съюз.

Тя подчертава, че този съюз не влиза в противоречие с НАТО – това са просто две страни на един и същи медал, убедена е тя. А в отговор на призива на президента на САЩ Доналд Тръмп към Германия да поеме повече отбранителни ангажименти в Европа, тя казва: „Мисля, че това е справедливо искане".

В заключение: Урсула фон дер Лайен определено смята, че може да се справи с всяка задача. Когато през 2010 година тогавашният президент Хорст Кьолер неочаквано се оттегли, ХДС спешно трябваше да намери заместник – и тъкмо името на Фон дер Лайен излезе на дневен ред. Сега обаче политическият ѝ маршрут я води в съвсем друга посока, пише blitz.bg.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 40 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    95 10 Отговор
    Референдум за НАТО и ЕС.

    Коментиран от #7, #15, #19

  • 2 Кресна

    120 8 Отговор
    Колко много написано ,а за тази е най лесно да се направи характеристика ; проста корумпирана крадла .

    Коментиран от #20, #67, #70

  • 3 Сатана Z

    94 8 Отговор
    И Магда Гьобелс е имала 7 деца .

    Коментиран от #60

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Евроатлантик

    12 50 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    Съгласен съм. Белким най-накрая млъкнете по-тази тема. Но познавайки ви, ще кажете, че референдума е фалшифициран и ще продължите да лаете.

    Коментиран от #11

  • 8 Некой си

    82 10 Отговор
    България трябва да напусне ЕС и НАТО. Тия ни затриха като народ и държава.

    Коментиран от #21, #69

  • 9 Гост

    75 6 Отговор
    Сорос0идна калинка.Заучени фрази ,лозунги, Брюкселски шаблони, комбинирани с ръкомахане като на комунистическо събрание.

    Коментиран от #22

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Обясни,че не разбирам

    48 6 Отговор

    До коментар #7 от "Евроатлантик":

    И като сме в ЕС имаме Шенген по въздушно-капков път!
  • 12 мурзула е боклук

    48 5 Отговор
    голям боклук кат бою
  • 13 Къпан пор

    59 5 Отговор
    Тази кога е работила,след като е родила 7 деца? Може ли да работи с ръцете си,с пОтката разбрахме,че може.

    Коментиран от #23

  • 14 !!!

    40 6 Отговор
    САТАНА
  • 15 Референдум да,

    25 5 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    но поотделно за ес,и нато!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Верно ли

    60 3 Отговор
    Хахахаха, и коя е Мурсула? Някаква безработна тетка, дето са я опнали за лидер на Европа, щото баща ѝ бил там 13 години "на ключови постове" и сега изпълнявайки нарежданията на глобалистите съсипва Европа.

    Коментиран от #24

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Копейкин и Нинова да го направят

    5 19 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    Ама нещо са ослушват....
  • 20 Тва да не ти е

    5 19 Отговор

    До коментар #2 от "Кресна":

    Някой деец на БСП бре....

    Коментиран от #35

  • 21 Що ли още държави искат

    11 13 Отговор

    До коментар #8 от "Некой си":

    Да са в ЕС и НАТО....и те ли да се затрият....
  • 22 Много има да учите от нея

    8 28 Отговор

    До коментар #9 от "Гост":

    Другари Възрожденци.....

    Коментиран от #71

  • 23 Ти що немаш

    9 22 Отговор

    До коментар #13 от "Къпан пор":

    Седем деца бре.....

    Коментиран от #38

  • 24 Стани и ти като нея

    7 23 Отговор

    До коментар #17 от "Верно ли":

    И тогава я плюй....

    Коментиран от #37

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Точен

    41 4 Отговор
    Нищо добро за България няма да донесе избора на Урсула. Тя защотава интересите на големите западни корпорации и банки, дори не на обикновените европейци.
  • 27 дра кула

    28 5 Отговор
    нощно време сигурно спи в кoвчег...

    Коментиран от #33

  • 28 Р Г В

    41 4 Отговор
    Добавете към статията че дядо и е бил офицер в Хитлеристката армия а майка и в приятелския кръг на Фюрера. Видя се от снимка в Европейския печат. 16.53. 21.07.24

    Коментиран от #31

  • 29 Тая мацка командва ЕС

    6 17 Отговор

    До коментар #25 от "Анатема":

    Включително и теб.....
  • 30 Кажете ми!

    47 4 Отговор
    Кой нормален военнослужещ може да приеме тетка със седем деца за министър на отбраната!? Какво разбира тази акушерка от отбрана, въоръжение, държавна стратегия !? Поставено лице, използвано и досега да изпълнява поръчките за ограбване и унищожаване на държавите в Европа!

    Коментиран от #32

  • 31 И кво от това.....

    9 16 Отговор

    До коментар #28 от "Р Г В":

    Къде е сека "хитлеристка" германия, къде е България....
  • 32 Важно е пари да намери за

    4 15 Отговор

    До коментар #30 от "Кажете ми!":

    Бундесвера.....което е и направила.....има си подчинени генерали които се занимават с военните дела....

    Коментиран от #34

  • 33 Едва ли

    3 10 Отговор

    До коментар #27 от "дра кула":

    Ама ти може и да спиш....
  • 34 Да, добре ги намери!

    25 4 Отговор

    До коментар #32 от "Важно е пари да намери за":

    И ги "усвои"! И никой вече не смее да пита къде отидоха 200.милиона по обществени поръчки за Бундесвера - в чий джоб! Във всеки случай не за въоръжение !

    Коментиран от #36

  • 35 Кресна

    19 2 Отговор

    До коментар #20 от "Тва да не ти е":

    И какво общо има тази или аз с БСП ? Просто да напишеш нещо......
  • 36 Стига бе

    7 13 Отговор

    До коментар #34 от "Да, добре ги намери!":

    Кажи го на Бундесвера да я осъди......ама дай доказателства....иначе си е чиста клевета.

    Коментиран от #40

  • 37 Верно ли

    15 3 Отговор

    До коментар #24 от "Стани и ти като нея":

    При мен е късно. Навъртел съм над 25 години трудов стаж, че да ставам като нея, умнико! :))))

    Коментиран от #39

  • 38 Хахаа

    14 3 Отговор

    До коментар #23 от "Ти що немаш":

    Щото не съм от братството бре ,в България само те са като Урсулата .

    Коментиран от #41

  • 39 Тогава си трай.....

    5 18 Отговор

    До коментар #37 от "Верно ли":

    Ниска топка си за нея.....

    Коментиран от #43

  • 40 Верно ли

    27 6 Отговор

    До коментар #36 от "Стига бе":

    Само един п@лезен iд@т ли защитава Урсулата :)))) Ми съвсем скоро съдът в Люксембург се произнесе по отношение на договора за бустериците, дето ги купи Мурсулата. Скоро начело на ЕсЕс ще има осъден престипник за лидер.

    Коментиран от #42

  • 41 Щото

    4 11 Отговор

    До коментар #38 от "Хахаа":

    Нема с кво да ги гледаш......
  • 42 Като стане ше коментираме

    3 9 Отговор

    До коментар #40 от "Верно ли":

    Нема скоро, има тук и сега....
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Гръч

    16 2 Отговор
    И Степан Бандеров е имал 3 деца
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Тая мацка командва ЕС......

    4 19 Отговор
    Командва и другарите Възрожденци......тая мацка е министър председател на ЕС....

    Коментиран от #72

  • 47 Госあ

    25 5 Отговор
    остави другото, ами и за седемте и деца трябват постове…много неприятна женичка…а на индийците се смеете за кастите. Там поне е регламентирано. А за да плуваш като риба във вода, трябва да си плувал доста. 14 години майчинство, образование за гинеколог …кога е успяла да плува толкова, не ми е ясно.

    Коментиран от #50

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Красимир Петров

    10 0 Отговор
    Боли ме фара
  • 50 Има и способни хора

    3 12 Отговор

    До коментар #47 от "Госあ":

    Явно ти не си от тях

    Коментиран от #64

  • 51 Обследовател

    19 4 Отговор
    Извратена работа! През повечето време от съзнателния си живот дойната крава е била в майчинство и е сменяла памперси.И изведнъж като я хванала критическата и не може вече да ражда ,рязко се е насочила към политиката и е започнала да министерства.Явно има много общи неща между смяната на памперси и управлението на съюз с над 450 млн. население.

    Коментиран от #52

  • 52 Другият път

    4 10 Отговор

    До коментар #51 от "Обследовател":

    Ша та питат теб, кой да управлява ЕС....Бъди готов....
  • 53 ВОЛГИН....

    6 16 Отговор
    Кланям са на Путин, но евраците са ми по сладки.....
  • 54 паси предателят

    21 4 Отговор
    Тая кривокрака проклета усойница продажна има 11 дела в Германия заведени срещу нея за корупция . Но Задокеанският господар е забранил да се разглеждат ,тъй като тя е назначена от тях и изпълнява техните нареждания , и няма нищо с Националните интереси на Европа.

    Коментиран от #56

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Стига бе

    5 2 Отговор

    До коментар #54 от "паси предателят":

    Е как тогава стана шеф на ЕС....
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Пешо от панелката

    10 3 Отговор
    Колкото и да се опитвате да й лъскате имиджа, урсула си остава една гадна, дребна женица.
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Но, поне се

    7 0 Отговор

    До коментар #3 от "Сатана Z":

    Е задоволила с това! А тая няма насищане - иска да лапне всико и всички! И как става това, като заради децата, не е работила поне 8-10 години?
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 СПЕШНО

    5 2 Отговор
    ДА НАПУСНЕМ ТАЯ ЛУДНИЦА.
  • 64 Госあ

    3 0 Отговор

    До коментар #50 от "Има и способни хора":

    Не съм от тях. Някои са способни на всичко. Аз лично имам морален компас. А пък и нямам чиновническо потекло. Единия ми дядо е бил инженер, другия лекар.
  • 65 Браво и нашия глас 🇧🇬се чуВЪЗРАЖДАНЕ

    6 2 Отговор
    Ние няколко българи🇧🇬си изпратихме нашите евродепутатиП, Волгин който ни дават точно всичко което става в ЕС най сетне и ние ще дадем своя глас БРАВО 😝ТЕЗИ НЕ СА ГЛАСУВАЛИ ЗА УРСУЛА Е ТОВА СА ИСТИНСКИТЕ БЪЛГАРИ🇧🇬 КОЙТО ЩЕ ЗАЩИТАВАТ НАС БЪЛГАРИТЕ И БЪЛГАРИЯ 🇧🇬 ЗАЩО НЕ СТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ДА ЗАГЛУШИТЕ българомзците отишли само за повече пари без да свършат никаква работа в полза на бг народа и България с тяхното пресъствие там ЕС продадоха 🇧🇬 БГ съсипаха българите направиха ни работещи бедни айде вече ЕС имаме и ние бг 🇧🇬евродепутати който да гласуват както ние ИСКАМЕ и да говорят както ние ИСКАМЕ 🇧🇬🇧🇬 🇧🇬
  • 66 Тази

    7 0 Отговор
    помиярка е за пандиза до живот
  • 67 Калпазанин

    6 0 Отговор

    До коментар #2 от "Кресна":

    Ционистка, дявол в женски образ. Мястото и е в ада
  • 68 незнайко

    4 0 Отговор
    Тази жена знае ли имената на децата си и познава ли ги, след като други и гледат децата ?
    Българка гледала 7-те деца на Урсула фон дер Лайен 3.07.2019 г. !
    "Гордейте се БЪЛГАРИ" !!!
  • 69 ганю

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "Некой си":

    това го направи мафията за33 г
    но само Русия ще ни помогне
    така казваше и Ванга
  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 българин 777

    1 0 Отговор

    До коментар #22 от "Много има да учите от нея":

    как се краде ли и далавери и измами
  • 72 ти на

    1 0 Отговор

    До коментар #46 от "Тая мацка командва ЕС......":

    тая противна баба яга казваш мацка - откъде те отърваха
  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.