Last news in Fakti

27 Октомври, 2015 07:31 4 631 3

5 любопитни факта за безкрайността

  • безкрайност-
  • факти-
  • любопитен

Лао Дзъ: Причината, поради която Вселената е безкрайна, е че тя не живее за себе си. Тя дава живот на други, като се трансформира.

Всеки знае математическото понятие безкрайност. В живота най-често го използваме за описанието на нещо непостижимо, огромно, отвъд пределите на човешките мерни единици. Да, безкрайността не е лесно за обяснение понятие. И необятно, както ще се уверите от следните 5 научни факта, пише списание Обекти.

1. Според правилата за безкрайността, число, което я описва, съществува както при четните, така и при нечетните. При това, нечетното число ще бъде равно на половината от общото количество числа.

2. Безкрайността плюс единица е равна на безкрайността минус единица. Ако съберем две безкрайности, ще получим една безкрайност. Една безкрайност, делена на 2, е равна на безкрайност. Безкрайност, делена на безкрайност, е равна на единица.

3. Учените са изчислили, че в известната на човечеството част от Вселената съществуват 1080 субатомни частица. Разбира се, изчисленията са хипотетични, тъй като фундаменталната теория, в която вярват много учени е, че Вселената е безкрайна. А тези, които се отнасят скептично към това твърдение, не го отхвърлят абсолютно. Техният скептицизъм се свежда до това, че допускат такава вероятност.

4. Ако Вселената е безкрайна, то от математическа гледна точка излиза, че някъде в нея има точно копие на нашата планета, доколкото съществува вероятност атоми "двойници" да са в същата конфигурация като на нашата планета. Шансовете този вариант наистина да е факт, са нищожно малки, но в същото време, от друга страна, в безкрайната Вселена тази вероятност изобщо не е невъзможна.

5. Както вече стана дума, не всички учени обаче са убедени, че Вселената е безкрайна. Израелският математик, професор Дорон Зелбергер смята, че числата не могат да растат до безкрайност и съществува толкова голямо число, че ако прибавим към него единица, се получава нула. Това число и неговото значение са отвъд пределите на човешките знания и мислене и затова то никога няма да бъде намерено и доказано. Тази теория е основен принцип на математическата философия, известна като "Ултрабезкрайност".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 геоМЕТРИК

    2 0 Отговор
    Шльокавици !
  • 2 Enlighted

    1 0 Отговор
    Вселената (някои и казват Бог) рисува форми, чрез които изразява себе си. Ние хората сме продукт на Вселената, по-точно ние сме Вселената, защото всичко е Вселената. Вселената е единна цялост и в нея изолирани неща няма. Вселената е безкрайна и ние никога не ще е разберем, защото нямаме достатъчно ''памет''. Никой ум, никоя математическа формула не може да опише огромността на целостта. Най синтезирано определение за Вселената прави бащата на съвременната геометрия Евклид преди 2500 г, казвайки: ''Господ е кръг, чийто център е навсякъде и периметър - никъде''.
    Целта на живота за нас хората е еволюция на съзнанието. Ние спешно имаме необходимост да еволюираме съзнателно. Какво означава това? Ние сме Съзнанието. Ние трябва да спрем да се отъждествяваме с мислите, с гласът в главите ни, с Егото, което ни създава непрекъснато усещане за ''Аз-а'', за превъзходство над другите. Аз съм прав, а другият- греши. Това е фразата, продиктувана от Егото, която е в основата на всички конфликти, както между хората, така и между племена, класи, корпорации, държави.
    Ние сме човешки същества. Овладяването на живота не е въпрос на контрол, а на намиране на баланса между човешкото и Битието. Чисто човешките функции, които изпълняваме разбира се са абсолютно необходими, но не достатъчни. Освен човешкото, има и Битие. То се намира в тихото осъзнато присъствие на самата Осъзнатост, която ние сме. Битието превъзхожда човешкото. Човешкото и Битието не са отделени, те са вплетени едно в друго и взимно се допълват.
  • 3 Да ви го

    2 0 Отговор
    Демокрацията също е безкрайна! Вече дойде време да мрем а тя няма край!