Отидете към основна версия

10 165 3

Защо може да се откажем от глутена?

  • глутен-
  • вредност-
  • пшеница-
  • ечемик-
  • здраве
Снимка: shutterstock.com

Преди 10 000 години основният източник на храна за хората са били дивите животни и плодовете, а не зърнените култури. От раждането на селското стопанство е налице постоянно нарастване на размера на консумацията на зърнени храни.

През последните 130 години в западния свят, където хроничните заболявания са много широко разпространени, хората консумират най-голям процент преработени зърна и глутен.

Много учени смятат, че храносмилателната ни система не се е адаптирала напълно към храносмилането на тези зърна. Експертите смятат, че 81 процента от хората имат някаква форма на непоносимост към глутен, като най-често това се среща при хората от северноевропейски произход.

Дори да не сте диагностицирани с алергия към глутен или цьолиакия, пак си заслужава да спрете да консумирате храни, съдържащи глутен.

Ето и защо:
1. Повече от 55 болести са свързани с глутена. Ако сте чувствителни към глутен, имунната ви система изпраща антитела, които да атакуват частиците глутен. За съжаление, протеинът в глутена, глиадин, прилича на молекулярно ниво на някои от собствените тъкани на тялото. Затова антителата често погрешно атакуват други органи и системи, от кожата, през мозъка, до щитовидната жлеза. Този процес е наречен молекулярна мимикрия. Всичко това може да ви причини проблеми с храносмилателната система, ревматоиден артрит или автоимунно заболяване, като тиреоидит на Хашимото.

2. Яденето на глутен може да е причина за лошия вид на кожата ви. Глутенът причинява възпаления, които се появяват в няколко различни телесни системи, включително и в най-големия орган – кожата. Затова, ако имате чувствителност към глутен, тялото ви реагира на постоянното дразнене като увеличава производството на кортизол – хормона на стреса. Твърде много кортизол може да предизвика покачване на теглото, лош сън и акне.

3. Пълнозърнестите храни, съдържащи глутен (пшеница, лимец, ечемик и ръж съдържат глутен) са лишени от хранителни вещества, като витамин Е, цинк, хром, манган и желязо. Освен това те съдържат едно вещество, наречено афлатоксин, което може да причини рак.

4. Яденето на глутен причинява възпаление, което пречи на притока на кръв към фронталния кортекс. Тази част от мозъка, която ни помага да се съсредоточим, да планираме, да организираме, да управляваме емоциите си, както и да използваме краткосрочната си памет. Това възпаление намалява притока на кръв към мозъка и е силно свързано със състояния като депресия и тревожност.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини