Last news in Fakti

29 Май, 2016 05:00 10 147 3

Защо може да се откажем от глутена?

  • глутен-
  • вредност-
  • пшеница-
  • ечемик-
  • здраве
Защо може да се откажем от глутена? - 1
Снимка: shutterstock.com

Преди 10 000 години основният източник на храна за хората са били дивите животни и плодовете, а не зърнените култури. От раждането на селското стопанство е налице постоянно нарастване на размера на консумацията на зърнени храни.

През последните 130 години в западния свят, където хроничните заболявания са много широко разпространени, хората консумират най-голям процент преработени зърна и глутен.

Много учени смятат, че храносмилателната ни система не се е адаптирала напълно към храносмилането на тези зърна. Експертите смятат, че 81 процента от хората имат някаква форма на непоносимост към глутен, като най-често това се среща при хората от северноевропейски произход.

Дори да не сте диагностицирани с алергия към глутен или цьолиакия, пак си заслужава да спрете да консумирате храни, съдържащи глутен.

Ето и защо:
1. Повече от 55 болести са свързани с глутена. Ако сте чувствителни към глутен, имунната ви система изпраща антитела, които да атакуват частиците глутен. За съжаление, протеинът в глутена, глиадин, прилича на молекулярно ниво на някои от собствените тъкани на тялото. Затова антителата често погрешно атакуват други органи и системи, от кожата, през мозъка, до щитовидната жлеза. Този процес е наречен молекулярна мимикрия. Всичко това може да ви причини проблеми с храносмилателната система, ревматоиден артрит или автоимунно заболяване, като тиреоидит на Хашимото.

2. Яденето на глутен може да е причина за лошия вид на кожата ви. Глутенът причинява възпаления, които се появяват в няколко различни телесни системи, включително и в най-големия орган – кожата. Затова, ако имате чувствителност към глутен, тялото ви реагира на постоянното дразнене като увеличава производството на кортизол – хормона на стреса. Твърде много кортизол може да предизвика покачване на теглото, лош сън и акне.

3. Пълнозърнестите храни, съдържащи глутен (пшеница, лимец, ечемик и ръж съдържат глутен) са лишени от хранителни вещества, като витамин Е, цинк, хром, манган и желязо. Освен това те съдържат едно вещество, наречено афлатоксин, което може да причини рак.

4. Яденето на глутен причинява възпаление, което пречи на притока на кръв към фронталния кортекс. Тази част от мозъка, която ни помага да се съсредоточим, да планираме, да организираме, да управляваме емоциите си, както и да използваме краткосрочната си памет. Това възпаление намалява притока на кръв към мозъка и е силно свързано със състояния като депресия и тревожност.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Финдли

    3 1 Отговор
    Маймуните се хранят като хората от преди 10000 години с плодове и диви животни и живеят средно 25 години.Назад към природата ли?

    Коментиран от #2

  • 2 Тобе

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Финдли":

    Въпросът е, ако се хранеха с глутен, колко щяха да живеят! Нямаше да докарват до 25 ;)
  • 3 Вечния кмет

    1 0 Отговор
    Значи тия у северните држави я съм ги гледал, тия леб не едът. Мое ли ти една мазна тлъста пържола да я езедеш като едното нищо те така, сал чисто месо... на мене че ми приседне 3 пъти.
    Иначе дедите ми стотици години назаде, като са били на полето или с овците на паша всеки ден, кво са яли? Яли са леб, лук, сиренье и вино, и са изпомрели на по 90 години.
    Тия къде не едът глутен, да одат да си варат по един картоф и да не ни пробутват умрелите си диети.