Има храни, които ние традиционно държим в хладилника, включително хляб, домати, авокадо и торта, но истината е, че те там не се запазват по-дълго или по-добре. Експертите са съставили списък на храни, които могат да се държат в шкаф и също да се запазят пресни. Някои от тях дори могат да издържат по-дълго време на стайна температура, отколкото в хладилника.
Ето и 9 неща, които не трябва да съхранявате на студено:
1. Хляб
Хлябът изсъхва в хладилника много по-бързо, отколкото в кутията за хляб, дори и да го сложите в найлонов плик. Най-добре е да го държите в дървена кутия, която обаче да е на хладно и сухо място. Иначе може да мухляса по-бързо.
2. Салата
Ако не успеете да изядете салатата си и решите да си я оставите за по-късно, не я слагайте в хладилник, особено ако съдържа лук. Най-много да вмирише хладилника ви. По-разумно е да я сложите на сухо, тъмно и проветриво място.
3. Чесън
Този зеленчук също трябва да се съхранява на сухо и проветриво място, за да остане свеж за по-дълго.
4. Авокадо
Ако искате авокадото ви да ускори процеса си на зреене, сложете го в купа за плодове (извън хладилника), в непосредствена близост до един банан.
5. Домати
Естественият вкус на доматите се променя от студеното. Най-добре е да ги съхранявате при стайна температура.
6. Мед
Тази храна няма абсолютно никаква нужда от това да бъде охлаждана. Идеалното място на буркана с мед е в шкафа.
7. Торта
Почти всички торти могат да бъдат съхранявани в херметически затворени контейнери, вместо в хладилник.
8. Пъпеш
Пъпешът може да бъде държан в хладилник след като го нарежете. Преди това обаче го дръжте на сухо и хладно място, на стайна температура, тъй като в хладилника ще омекне твърде бързо.
9. Кафе
Въпреки че някои кулинари твърдят, че кафето трябва да се съхранява на хладно място, все пак мястото му не е в хладилника, защото то поглъща миризмите на другите храни. Най-добре е да го съхранявате в херметически затворен контейнер.