Консумацията на мазна риба като сьомгата, скумрията и сардината поне два пъти в седмицата гарантира намаляването на вредните ефекти от яденото на нездравословна храна, твърдят учените.
Яденото на „junk food” се е превърнало в хит през последните години. Това, което хората не знаят обаче е фактът, че тези на пръв поглед безобидни храни са отговорни за намаляването на антитела в човешкия организъм. Така имунната система става по-податлива на бактерии, вируси и други заболявания.
Изследователи от университета "Джон Мур" в Ливърпул изследвали две потенциални хранителни добавки, за да проверят дали те биха могли да премахнат вредните въздействия от редовното ядене на нездравословна храна. Въпросните добавки били омега-3 мастните киселини и 2-хидроксиолеиновата киселина, които се намират в големи количества в рибата и морските дарове.
За един от множеството експерименти, които провели, учените използвали 32 мишки, които в продължение на няколко седмици хранели с така наречените „junk foods”, докато малките гризачи не придобили наднормено тегло.
След това мишките били разделени на две групи – на една от групите се давало храна, богата на омега-3 мастни киселини, а на другата храна, съдържаща големи количества 2-хидроксиолеинова киселина. Осем седмици по-късно, след обширни изследвания на двете групи мишки, изследователите стигнали до заключението, че и двете добавки намаляват ефекта от затлъстяването върху имунната система.
„Надяваме се тази информация да достигне до колкото се може повече хора, защото има реален шанс да помогне на милиони да подобрят здравословното си състояние“, заяви екипът от изследователи от университета "Джон Мур".