Отидете към основна версия

1 660 2

Какви са полезните свойства на ряпата

  • ряпа-
  • зеленчуци-
  • флавоноиди

Ряпата е зеленчук, който вирее добре в нашите географски ширини, както зелето и репичките. Тази нискокалорична култура притежава набор от полезни свойства и това я прави широко прилагана в хранителната индустрия. Много често в заведенията за здравословно хранене, може да срещнете салата с настъргана ряпа. За първи път този зеленчук се появява в Афганистан и Южна Европа, а от там и по целия свят. Foodpanda разказва за полезните свойства на ряпата.

Ряпата съдържа набор от микроклетки, органични киселини, въглехидрати,
флавоноиди, протеини и стероли.

Семената на ряпа са наситени с есенциални и мазни масла, линоленова и линолова
киселина.

Ряпата е богата на витамин С, който е отговорен за целостта на стените на
кръвоносните съдове и подобряване на проце на храносмилане.

Кореноплодните култури притежават противовъзпалителни, антисептични и
диуретични свойства, които позволяват да се премахнат инфекциите и да се укрепи
защитната бариера на организма.

Сокът от ряпа се прилага като успокоително средство, способно да нормализира
процесите на централната нервна система.

Варената ряпа, е полезна за поставяне на компрес върху болни места на тялото.

Растителността позволява да се нормализират сърдечно-съдовите функции, да се
успокои сърцето, а също и да се укрепи имунната система на човека.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини