22 Октомври, 2017 23:30 1 630 2

Какви са полезните свойства на ряпата

  • ряпа-
  • зеленчуци-
  • флавоноиди

Ряпата е зеленчук, който вирее добре в нашите географски ширини, както зелето и репичките. Тази нискокалорична култура притежава набор от полезни свойства и това я прави широко прилагана в хранителната индустрия. Много често в заведенията за здравословно хранене, може да срещнете салата с настъргана ряпа. За първи път този зеленчук се появява в Афганистан и Южна Европа, а от там и по целия свят. Foodpanda разказва за полезните свойства на ряпата.

Ряпата съдържа набор от микроклетки, органични киселини, въглехидрати,
флавоноиди, протеини и стероли.

Семената на ряпа са наситени с есенциални и мазни масла, линоленова и линолова
киселина.

Ряпата е богата на витамин С, който е отговорен за целостта на стените на
кръвоносните съдове и подобряване на проце на храносмилане.

Кореноплодните култури притежават противовъзпалителни, антисептични и
диуретични свойства, които позволяват да се премахнат инфекциите и да се укрепи
защитната бариера на организма.

Сокът от ряпа се прилага като успокоително средство, способно да нормализира
процесите на централната нервна система.

Варената ряпа, е полезна за поставяне на компрес върху болни места на тялото.

Растителността позволява да се нормализират сърдечно-съдовите функции, да се
успокои сърцето, а също и да се укрепи имунната система на човека.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пазарен Либерализатор

    9 1 Отговор
    Единственото полезно свойство е, че като се омеша с нарендан морков, ломонов сок, зехтин, сол и нстрошено кашу става за мезе на сливова ракия. След това пърдиш като кон, ама след седмак сливпвица нищо не ти пука.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.