Отидете към основна версия

4 075 7

Какво да правим с недопитото вино?

  • вино-
  • остатък-
  • недопито-
  • празници-
  • съвети-
  • идеи-
  • окислява-
  • отворено вино

Веднъж отворено, виното започва да се окислява

Снимки: shutterstock

Коледа мина, но идва Нова година. Освен до болка познатите ни добри намерения, подаръци, любов и топлина, празниците са време за веселие, ядене и пиене. Факт. И понякпога тези 3 неща ни идват в повече.

Макар на повечето българи подобна концепция да им се струва по-скоро в сферата на научната фантастика, понякога се случва в бутилката да остане вино, което не сме успели да изпием. Сигурно сега си мислите, че по-вероятният сценарий, който може да ви се случи е да се чудите от къде да намерите втора бутилка вино, след като сте пресушили първата. И все пак ако из кухнята ви се заседи, по някаква случайност, недопита бутилка с вино, а не сте в настроение да я допиете, вижте какви други начини има да оползотворите съдържанието ѝ.

Какво да правим с останалото ни вино?

Веднъж отворено, виното започва да се окислява, процес, вследствие на който започва да губи вкус и аромат. Продължителността зависи от вида вино — червено, бяло или пенливо, както и от това сухо или сладко е. Като цяло червените вина издържат по-дълго от белите, и ако младите вина трябва да се пият в рамките на не повече от три дни, за отлежалите вина срокът е до 1 седмица. Десертните вина могат да издържат дори до година след отваряне.

Как да оползотворите максимално виното?

Избирайте по-малки бутилки

Ако искате просто чаша вино с вечерята, по-добре изберете бутилка от 375 мл, вместо от 750 мл. Друг вариант е да пресипете остатъка в по-малка бутилка, така ще намалите окисляването. И не забравяйте да го затворите добре!

Купувайте вино в кутия

Въпреки че в началото имаха леко съмнителна репутация, днес спокойно може да намерим качествени вина в кутия, които, освен че са по-добри за природата като опаковъчен материал, и осигуряват доста по-дълъг живот на съдържанието. Съвсем спокойно може да консумирате виното до два месеца след отварянето, така че не го мислете!

Дръжте го на студено

Важно е да съхранявате виното далеч от топлина и светлина, които могат да развалят аромата му. Идеалната температура е 12-13 С, така че най-добре го дръжте в тъмен шкаф.

Замразете го

Останалото след вечеря вино може да налеете във форми за лед. Става страхотно за добавяне към сосове, глазури, ястия.

И като стана дума за готвене…

Разбира се, най-добрата употреба на виното (след директната му консумация), е готварската му. Има само едно златно правило, което да следвате — ако не става за пиене, не става и за готвене. А рецепти с вино — колкото искаш. Веднага се сещаме за бьоф бургиньон (или телешко по бургундски) — за добри резултати обаче, освен на хубаво вино, заложете и на качествено телешко месо. Или пък за българския му вариант, винения кебап, който може да приготвите и със свинско, или дори пилешко месо. Но ние тук ще ви изненадаме с една рецепта за много лесни и изключително богати на вкус шоколадови трюфели с червено вино.

Продукти:
225 гр. тъмен шоколад
120 мл червено вино
2 суп. лъж. разтопено масло
40 гр. какао на прах

Натрошете с нож върху дъската шоколада на ситно (или използвайте кухненски робот) и прехвърлете в купа. В малка тенджерка загрейте виното на средна температура до завиране. Дръпнете от котлона и изсипете върху шоколада. Оставете да престои 5 минути, след което разбъркайте хубаво, докато шоколадът се разтопи и получите мека, кремообразна смес. Добавете маслото. Оставете сместа да се втвърди — около 35-40 минути, като разбърквате на всеки 5-10 минути. (Времето на втвърдяване зависи от температурата и влажността в кухнята ви, така че може и да отнеме по-дълго. Но не забързвайте процеса, като оставите сместа в хладилника, тъй като това ще наруши текстурата на трюфелите).
Изсипете какаото в малка купичка. С помощта на лъжица вземете малко от шоколадовата смес (колкото чаена или супена лъжица, според желаната големина на трюфела, която искате да постигнете). Оформете топче с ръце и овъргаляйте в какаото. Преместете трюфела в телена цедка, за да изтръскате излишното количество какао. Поставете върху лист хартия за печене и изчакайте хубаво да се втвърди.

А ако не сте в настроение за готвене — направете си вана с червено вино! Изсипете 1-2 чаши във водата (налейте и на себе си една) и voila — балсам за тялото, който ще направи кожата мека, подхранена и възстановена, и еликсир за душата. Наздраве!

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини