Отидете към основна версия

46 514 38

Ако държите на здравето си не купувайте никога тази риба (СНИМКИ)

  • риба-
  • пангасиус-
  • река меконг-
  • замърсена-
  • отровна-
  • токсична-
  • вредна-
  • опасна

Тя се продава навсякъде, но всъщност трябва да бъде забранена

Снимки: shutterstock

Всички сме наясно с ползите от консумацията на риба. Освен че е много вкусна, рибата е лесно смилаема храна, богата е на омега-3 мастни киселини, витамини и микроелементи, които са много важни за организма. Проучвания обаче показват, че не всички видове риба са толкова полезни, колкото си мислим.

Напоследък в магазините се появи една риба, наречена пангасиус. Много хора си мислят, че тя се лови в солена вода, но не е така.

Пангасиусът е сладководна риба, от семейството на сомовете. Тя обитава езерата и реките на Източна Азия, но е най-разпространена в реките Меконг и Чаупрай. Пангасиусът се смята за най-мръсната риба в света, именно заради нейния естествен хабитат — делтата на река Меконг, която е сред най-замърсените реки в света.

Вредна риба

Във Виетнам пангасиусът се лови, отглежда и яде от стотици години. Местните ферми за пангасиус изнасят месото ѝ в почти 140 страни, сред които САЩ, Русия, Украйна, много западноевропейски държави и други страни по цялото земно кълбо. Пангасиусът може да се намери в магазините в цяла форма и под формата на филе.

Рибата се развъжда при изключително нехигиенични условия, като обикновено се храни със сушени рибни кости от вече изкормените и разфасовани нейни събратя. Пангасиусът, който се отглежда в тези виетнамски ферми, нараства четири пъти по-бързо от останалите сомове, защото храната му е натъпкана с хормони за растеж.

Но това, което най-вече прави тази риба негодна за консумация, е нейното местообитание. Водите на река Меконг са сред най-замърсените и токсични в света — пълни с химически отрови, бактерии и промишлени отпадъци. Всяка година 230 000 тона индустриални отпадъци се изхвърлят в реката. При лабораторен анализ в тях са открити големи количества арсен, полихлорни бифенили, ДДТ, метални примеси, хлордан (инсектицид, забранен за употреба от Стокхолмската конвенция от 2001 г.), изомери на хексахлорциклохексан (познат и като препарата линдан), хексахлорбензол и какви ли не други отровни и опасни съединени. Всичко това се натрупва в месото на рибите, които оцеляват в тази отровна среда като се хранят най-вече с останките на свои мъртви събратя.

Освен това, водата, която се използва за съхранение и замразяване на пангасиусът, също идва направо от река Меконг.

Искате ли да опитате риба с хормони на растежа? То непременно трябва да опитате пангасиус.

Находчивите и предприемчиви собственици на рибни стопанства дават на рибите хормони за растеж и антибиотици, заради които те бързо достигат необходимите за продажба размери и килограми и активно се размножават.

Изследване на месото на тази риба разкрива ужасяващи неща. В него са открити изомери и тежки метали, както и хлор и хексахлорбензол, които вредят на човешкото здраве, дори когато са в много малки количества.

Ако все още не сме ви убедили, че пангасиусът е опасен, то ето още няколко факта, констатирани от биолози и химици:

Консумацията на месо от пангасиус причинява отравяне на кръвта, уврежда черния дроб и други вътрешни органи. Ето защо продажбата на тази риба е забранена в много европейски страни, както и в САЩ и Канада.

Филето на рибата съдържа също и повишени нива на канцерогенни вещества като нитрофуразон и полифосфати.

Освен това пангасиусът не съдържа омега-3 мастни киселини, както и повечето хранителни вещества, които се съдържат в месото на останалите риби.

Защо тогава отровната риба се внася у нас и се продава в магазините? Отговорът е прост — тя е една от най-евтините риби. Изкупната ѝ цена във Виетнам е 1 цент за килограм.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.

Свързани новини