Last news in Fakti

28 Февруари, 2018 19:38 46 405 38

Ако държите на здравето си не купувайте никога тази риба (СНИМКИ)

  • риба-
  • пангасиус-
  • река меконг-
  • замърсена-
  • отровна-
  • токсична-
  • вредна-
  • опасна

Тя се продава навсякъде, но всъщност трябва да бъде забранена

Ако държите на здравето си не купувайте никога тази риба (СНИМКИ) - 1
Снимки: shutterstock

Всички сме наясно с ползите от консумацията на риба. Освен че е много вкусна, рибата е лесно смилаема храна, богата е на омега-3 мастни киселини, витамини и микроелементи, които са много важни за организма. Проучвания обаче показват, че не всички видове риба са толкова полезни, колкото си мислим.

Напоследък в магазините се появи една риба, наречена пангасиус. Много хора си мислят, че тя се лови в солена вода, но не е така.

Пангасиусът е сладководна риба, от семейството на сомовете. Тя обитава езерата и реките на Източна Азия, но е най-разпространена в реките Меконг и Чаупрай. Пангасиусът се смята за най-мръсната риба в света, именно заради нейния естествен хабитат — делтата на река Меконг, която е сред най-замърсените реки в света.

Ако държите на здравето си не купувайте никога тази риба (СНИМКИ)

Вредна риба

Във Виетнам пангасиусът се лови, отглежда и яде от стотици години. Местните ферми за пангасиус изнасят месото ѝ в почти 140 страни, сред които САЩ, Русия, Украйна, много западноевропейски държави и други страни по цялото земно кълбо. Пангасиусът може да се намери в магазините в цяла форма и под формата на филе.

Рибата се развъжда при изключително нехигиенични условия, като обикновено се храни със сушени рибни кости от вече изкормените и разфасовани нейни събратя. Пангасиусът, който се отглежда в тези виетнамски ферми, нараства четири пъти по-бързо от останалите сомове, защото храната му е натъпкана с хормони за растеж.

Ако държите на здравето си не купувайте никога тази риба (СНИМКИ)

Но това, което най-вече прави тази риба негодна за консумация, е нейното местообитание. Водите на река Меконг са сред най-замърсените и токсични в света — пълни с химически отрови, бактерии и промишлени отпадъци. Всяка година 230 000 тона индустриални отпадъци се изхвърлят в реката. При лабораторен анализ в тях са открити големи количества арсен, полихлорни бифенили, ДДТ, метални примеси, хлордан (инсектицид, забранен за употреба от Стокхолмската конвенция от 2001 г.), изомери на хексахлорциклохексан (познат и като препарата линдан), хексахлорбензол и какви ли не други отровни и опасни съединени. Всичко това се натрупва в месото на рибите, които оцеляват в тази отровна среда като се хранят най-вече с останките на свои мъртви събратя.

Освен това, водата, която се използва за съхранение и замразяване на пангасиусът, също идва направо от река Меконг.

Ако държите на здравето си не купувайте никога тази риба (СНИМКИ)

Искате ли да опитате риба с хормони на растежа? То непременно трябва да опитате пангасиус.

Находчивите и предприемчиви собственици на рибни стопанства дават на рибите хормони за растеж и антибиотици, заради които те бързо достигат необходимите за продажба размери и килограми и активно се размножават.

Изследване на месото на тази риба разкрива ужасяващи неща. В него са открити изомери и тежки метали, както и хлор и хексахлорбензол, които вредят на човешкото здраве, дори когато са в много малки количества.

Ако държите на здравето си не купувайте никога тази риба (СНИМКИ)

Ако все още не сме ви убедили, че пангасиусът е опасен, то ето още няколко факта, констатирани от биолози и химици:

Консумацията на месо от пангасиус причинява отравяне на кръвта, уврежда черния дроб и други вътрешни органи. Ето защо продажбата на тази риба е забранена в много европейски страни, както и в САЩ и Канада.

Филето на рибата съдържа също и повишени нива на канцерогенни вещества като нитрофуразон и полифосфати.

Освен това пангасиусът не съдържа омега-3 мастни киселини, както и повечето хранителни вещества, които се съдържат в месото на останалите риби.

Защо тогава отровната риба се внася у нас и се продава в магазините? Отговорът е прост — тя е една от най-евтините риби. Изкупната ѝ цена във Виетнам е 1 цент за килограм.

Ако държите на здравето си не купувайте никога тази риба (СНИМКИ)


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ivan

    169 2 Отговор
    Изнася се в много страни, включително САЩ а по-надолу четем че е забранена в САЩ?!?!

    Коментиран от #9

  • 2 Гост

    165 14 Отговор
    Свинското,телешкото и пилешкото от западна Европа да не би да е без антибиотици и хормони на растежа?
  • 3 Mаргарита

    123 14 Отговор
    Да поясним изобщо не е от скоро по магазините напротив много от отдавна даже говорим за 2008 г та даже и в детските градини доскоро нашите бедни български дечица ядяха само такава риба и питам се кой от управляващите допусна това и защо изобщо присъства още в нашите магазини искахме демокрация ето я ще ядем с пълни шепи от тази демокрация побългарена амаааа не е луд този дето яде баницата а тоя който му я дава клетата моя България
  • 4 Радо

    114 9 Отговор
    От КауфланТа никакво месо не купувам вече повече от година, забележете само как равно и тънко от двете страни са отрязани вратните пържоли - това е замразявано вече веднъж месо, прясно заклано не може да се отреже толкова равно....има си бг месарници, където предлагат прясно българско месо.
  • 5 Mаргарита

    70 6 Отговор
    Даааа обаче богаташите и управниците не ядат такава риба те ядат лавраци ципури и други такива пък изпоскания бедния дето брои стотинките той я купува щото е жълти стотинки и друга не може да си купи да колкото до месото дето ни внасят от Европа важи същото правило всицно за бедняка пък те ЕЕЕЕ те ще си купят там от чистичко от Якоруда дето ги гледат специално за тях и им ги хранят със сено от чисто по чисто
  • 6 Голям прос

    47 1 Отговор
    Гледайте филма "Риба за масово поразяване".
  • 7 Сандо

    29 7 Отговор
    А ти какво направи за да не се яде такава риба, къде се оплака?
    Стига с този интернет и глупави въпроси, който никой не чете и ги боли фара политиците, че ти си питала във факти бг някакви въпроси.
    Дайте нещо сериозно, забележимо.
    Защото знам от близки и приятели, че всички протести преди са били платени, предлагали сами лично и на мен пари.
    Нека е за нещо по-добро, направете го защото така трябва и така го искате!
  • 8 МЪРШОЯД

    59 1 Отговор
    В "Грабо" -то, 9 от 10 рибни ресторанта я пускат на 60% промоция ))) А и там забелязах, че когато идваш с ваучер ти отварят едни други кутии и така правят менюто, а не като на другите клиенти!
    Наистина ли сме най-големите мършояди в Европа????
  • 9 Дон Модев

    14 29 Отговор

    До коментар #1 от "Ivan":

    Вече не знаеме кои новини са истниски, възможно е това да е пропаганда на САЩ, която удря по джоба азиатците с основната им суровина, и рибата да е хубава, аз прочетох нещо подбно преди година и не я купувам тази риба, но е възможно да е готина

    Коментиран от #25

  • 10 Варна

    48 25 Отговор
    Това са пълни простотии!
    - Познавам тази риба повече от който и да е друг в тази страна. Спрях да я внасям именно заради такива нелепи статии! - Това ми докара огромни загуби въпреки, че информацията е абсолютно невярна!
    НЯМА ЗАБРАНА В МНОГО ЕВРОПЕЙСКИ СТРАНИ!
    - Най- големият консуматор продължава да е Германия , после Франция!
    Когато някой пише подобни щуротии е добре първо да се запознае със Европейската система за контрол на храните от Трети страни.

    Всичко това се прави за да може да бъде спрян вноса на най- евтиното филе от риба. Цената на която се внася, няма европейски или Американски производител, който да предложи такива ценови равнища!
    Работих с най- големите фабрики от този район чиито обороти стигаха до 3 млрд. долара. и 6000 души персонал. Работещи на 3 смени.
    Идеята на това, е за да може да се продава скъпа риба от Европейски, Американски, Канадски производители и разбира се страните от ЕАСТ.

    Коментиран от #28

  • 11 no name no face no number

    33 6 Отговор
    От време на време живея на брега на реката Меконг по точно до град Лонг Си. Цялото местно население ке храни от нея и мога да кажа, че живеят много дълго 80-90-100 години. В тази река има много видове риба и други твари всичко се яде и аз ям Във фермите нямам идея как ги хранят, За реката мога да кажа че не е много чиста със сигурност. Всичко правят в реката ..... разбира се и плуват, но и отходните води са там. Корабите замърсяват също много, но за промишлено замърсяване е доста преувеличено да се говори. Там имат само лека промишленост и не ми се вярва да замърсяват много. По тази логика нищо не трябва са ядем от там така ли? Защото използват рекат о за напояване на земеделските земи. Аз лично ще си ям пък вие както си решите. Според мен ако беше толкова опасно нямаше да има толкова много стари и подвижни хора там. Тва е моето мнение. За фермите с риба нямам инфо. Но ако са от реката са си ОК.Добър апетит! Teu yeu Vietnam!
  • 12 vasik atanasova

    15 4 Отговор
    преди 10 години много съм ял от тази риба
    бяла риба пане
    че и мазна
    ама кой ти е знаел
    че е отровна
  • 13 Анонимен

    10 1 Отговор
    Много е мазна и на мен лично не ми допада. Не ми пука какво пишат по сайтовете и се водя само от желанието си.
  • 14 Дикембе Мутомбо

    12 1 Отговор
    Това го знаем отдавна. Истина или не - не ми се рискува. Чак ми става гадно, като знам колко съм изял някога... На снимка 2 и 3 са б@си уродските риби, въй, въй, въй...
  • 15 тъпа статия

    10 7 Отговор
    рибата да не е толкова проста да вирее в река където има отрови ве нещо ви пробват дали закачате на прости новини вие
  • 16 Кума Лиса

    19 2 Отговор
    Виетнам е най-големият износител на речна риба в света. Защо ли има такива манипулативни статии!?
  • 17 Бай Благой

    21 5 Отговор
    Милена Трачева - моля те пиши от онези статии с красивите пищни рускини и не се занимавай с пангасиуси....
    Имаш някои неточности в статията....как риба ще вирее в замърсени реки...тежки метали и т.н.?
    Била забранена в САЩ ама от години се изнася там - кое от двете?
    На измъчения български народ само такива статии му трябват....като онази статия преди време където се написа, че пшеницата и хляба били вредни...едва ли не кацерогенни....
    Търси от онези пищните рускини....да плакнем окото...махнете ги тия платени преписани статии!!

    Коментиран от #19

  • 18 ГОГО

    6 0 Отговор
    а защо в бг не е забранено

    Коментиран от #32

  • 19 Пенчо

    6 15 Отговор

    До коментар #17 от "Бай Благой":

    Отворко,слушай какво ти пее радиото. От личен опит-повече нико няма да вкуся тази риба. От едно малко парче ,две седмици бях с ужасен обрив. Ако някой иска да пробва.
  • 20 по темата

    20 0 Отговор
    Що така, авторът не казва за изкуствено отглежданите рибоци в ЕС, където хормоните, антииотиците и останалите боклуци, които се дават за храна, съставляват 50%от нея.

    Коментиран от #26

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 синя трева

    8 5 Отговор
    НАЙ ВЕЧЕ РАЗПРОСТРАНЕНА В МАГАЗИНИТЕ НА "КАУФЛАНД" ! ДА ВИ Е СЛАДКО!
  • 23 Избор

    9 4 Отговор
    Във "Фантастико" продават ципура и лаврак по-малки по размер и 2 риби излизат 5-6лв., колкото кутия цигари. Пресни са, с лъскави люспи. Има поне още 8 вида риби.
    Въпрос на избор е, дали ще си харчиш парите за цигари, вино или за по-добра храна.
  • 24 Димитър Кънев

    20 0 Отговор
    Тази риба била опасна,а какво да кажем за 22 годишното ирландско месо което излапахме без да знаем.Защо Б.Б и Цв.Цв.си траят като бити мачки у директор.А сега ни лъжат че нямат нищо общо с ЧЕЗ.Другарката Гинка ни мисли за идиоти.
  • 25 Бай УРко

    6 1 Отговор

    До коментар #9 от "Дон Модев":

    Вервай ми, че рибата не е хубава ама ако те кефи си хапвай на воля!
  • 26 БАЙ ОЙ

    4 1 Отговор

    До коментар #20 от "по темата":

    Ми ти не знаеш ли, че всичко, което ядем от развъдници!!! Примерно в Гърция може да си купиш лаврак и ципура /от развъдник/ за 10 евра, а диви такива вървят по 35-40 евро килото!
  • 27 Късопаметни

    9 9 Отговор
    Не обвинявайте демокрацията, че ядем пенгасиус защото ако още бяхме в социализма щяхме не само да ядем тази риба то братски Виетнам, но и ако някой се обади че тя е вредна щеше да я яде в Белене и то веднъж годишно. Социализма унищожи най-плодородните ни земи и ги отрови с гигантски комбинати с праисторическа техника и нулево качество. Защо тогава не се оплаквахте?

    Коментиран от #31

  • 28 James

    3 4 Отговор

    До коментар #10 от "Варна":

    Тъй, значи от Азия не можеш да внасяш никаква друга риба, освен Пангасиус? Или нямаш сметка да внасяш риба, защото няма печалба като при Пангасиуса? Очевидно е второто, трови се сам.

    Коментиран от #38

  • 29 249

    10 1 Отговор
    В кауфланд има пилешки бутчета по 500 гр парчето.:)
  • 30 Лост

    7 1 Отговор
    Отвратителна риба+ глазура. Вкус няма. От 0,01 цент на кило, я плащате на 10 лева.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 СПМ

    2 0 Отговор

    До коментар #18 от "ГОГО":

    Защото тя е най евтината риба на пазара
  • 33 Гост

    9 2 Отговор
    Безвкусна е повярвайте и е отвратителна..Погнусих се и не повторих никога повече.
  • 34 Гост

    5 2 Отговор
    Безвкусна е повярвайте и е отвратителна..Погнусих се и не повторих никога повече.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 GRN

    2 0 Отговор
    Пангасиусът въобще не е мазен, затова и няма омега-3. Освен това, филетата се замразяват с поне 1 към 1 вода; като го размразиш и се свива наполовина. Дори само за това повече аз това не взимам.
  • 37 сом

    5 0 Отговор
    Не е вярно, че не се продава в САЩ и Канада. Продава се под името баса. И както в България е от най-евтините риби.
  • 38 Варна

    0 1 Отговор

    До коментар #28 от "James":

    Включвам се със закъснение, за което се извинявам. Опитът ми с тази риба започна през 2007 година и приключи през 2014 година заради глупостите изписани по медиите. Макар да давах интервюта в няколко медии на никой не му пека след като вече са изречени глупостите.
    Търговията с риба е много специфична и за нея има огромни рискове, ако доставчикът ти не е "читав". Ако има някакъв проблем при пристигане на първа Европейска граница, контейнерът може да бъде задържан и след като платиш всичките глоби да бъде изпратен на екирисаж. - Сам разбираш че трябва да си идиот да платиш между 40 и 60 хиляди долара без мита и такси и да продаваш отровна хранителна стока!
    Да не говорим, че съхранението на един конейнер на месец е около 2000 лв. , а е достатъчно един търговец да каже че рибатат ти е кофти и до часове всички в страната няма да искат да купуват стоката ти.
    - За това се изисква не само познания във външната търговия, но и познания в специфичната материя и надежден доставчик.
    А иначе другият най- продаван продукт от Виетнам е кафето. На моменти същите надминават по продажби бразилците.
    Не е толкова прост бизнес колкото си мислиш. - Познавам много дилетанти които решиха че ще направят бързи пари, а единственото което се слечи е да фалират точно за 2 дни понеже нямат познанията и не познават пазара.