Отидете към основна версия

5 752 8

10 години затвор грозят популярен турски рапър - бунтар (СНИМКИ+ ВИДЕО)

  • йомер серкан ипекчиоглу-
  • обвинение-
  • цензува-
  • опозиционен глас-
  • затвор-
  • популярен-
  • известен рапър-
  • турски рапър-
  • ezhel

Според обвинението Ежел приканвъл към употреба на наркотици, но обществото видя зад тях скритите намерения на правителството

10 години затвор грозят известния турски рапър Ezhel, съобщават турските медии.

Срещу 28-годишният изпълнител са повдигнати обвинения в подбудителство към употребата на наркотици. Според властите музикантът, чието истинско име е Йомер Серкан Ипекчиоглу, пропагандира употребата на канабис чрез своите публикации в социалните мрежи, както и чрез текстовете на тесните си.

Той бе арестуван в Истанбул миналия месец, като част от мащабна акция на полицията в борбата срещу разпространяването на наркотици.

На 24 май 28-годишният певец отишъл в главното полицейско управление на Истамбул, за да даде показания под клетва, но вместо това бил арестуван и обвинен в "насърчаване и улесняване на употребата на наркотици", а след това изпратен в затвора "Малтепе".

Прокурорите настояват той да получи присъда - лишаване от свобода без право на замяна, като част от обвинителен акт, одобрен от истанбулски съд във вторник.

Международната правозащитна организация "Амнести интернешънъл" (Amnesty International) вече започна кампания за в подкрепа на Ежел, настоявайки за неговото освобождаване. От организацията заявиха, че обвиненията срещу рапъра са изфабрикувани и той е бил "задържан единствено, защото е дръзнал мирно да упражнява правото си на свободно изразяване".

"Той е бил разпитан за текстовете на две негови песни, в които се говори за употребата на канабис, како и за вече изтрита публикация в социалните мрежи - снимка, на която държи листо от растението канабис. Именно заради тях съдът е постановил Ежел да остане в предварителния арест, като решението не съдържа никакви доказателства, че изпълнителят активно е насърчил употребата на наркотици.
Задържането на Ежел е нарушение на правото му на свободно изразяване, защитено от член 19 от Международния пакт за граждански и политически права (МПГПП) и член 10 от Европейската конвенция за правата на човека (ЕКПЧ), която Турция е приела", се казва в отвореното писмо на Amnesty International в защита на певеца.

Сред доказателствата, уличаващи турския рапът в посоченото престъпление, които прокуратурата е приложила към обвинителния акт, има снимка, която певецът споделил в своя акаунт в Twitter. На нея , Ежел позира с растение канабис. Снимката била харесана от над 5000 фенове.

Певецът отрича всички обвинения в злоупотреба, но признава, че е направил снимката с растението, допълвайки, че тя няма за цел да насърчава употребата на наркотици. Изпълнителят отрича и частта, в която обвинението определя текстовете му като пропаганда и подстрекателство към пушенето на марихуана. Според рапърът песните му са изкуство и като такова те бе бива да се приемат буквално.

Ежел е един от най-известните рап изпълнители в страната си. В своите песни той често рисува една мрачна картина на уличния живот в турските градове. Текстовете му описват нерадостния живот, който са принудени да водят хората на улицата, затрупани от боклуци, сажди и пепел.

Роденият в Анкара композитор привлече общественото внимание миналата година с дебютния си албум "Muptezhel". Той бързо стана любимец на много хора и това ясно се вижда в социалните мрежи, където песните и клиповете му са гледани милиони пъти.

Музиката нае повлияна от творчеството на западни звезди като Еминем и 50 Сент.

След ареста на Ezhel се надигна вълна от обществено негодувание както в страната така и извън нея. Мнозина видяха това като опит за налагане на цензура и заглушаване на опозиционния глас на рапъра, който е известен с позицията си срещу правителството на президента Реджеп Тайип Ердоган.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини