Лоши новини за любителите на картофи.
Нов документален филм разкри ужасна истина за този кореноплоден зеленчук, която го поставя в графата на по-скоро вредните, а не на полезните храни.
Филмът хвърля светлина върху различни храни с високо съдържание на въглехидрати и показва, че те често биват много по-вредни за здравето ни, отколкото сме предполагали, защото са пълни със захар.
Филмът, озаглавен "Истината за въглехидратите", бе излъчен по британската национална телевизия BBC миналата седмица и обясни подробно как човешкото тяло разгражда нишестето, което се съдържа в богатите на въглехидрати храни, превръщайки го в глюкоза.
Експертите са установили, един най-обикеновен картоф има високо съдържание на захар, равняваща се на 19 бучки захар. Един-единствен печен 350-грамов картоф натюр, често определян като здравословен вариант, всъщност съдържа почти 90 грама захар. Това е почти три пъти повече от количеството захар, което има в кутийка кола.
За сравнение, в един шоколадов десерт (например Snickers) се съдържа захар, равна на малко от 6 бучки захар, а в едно кенче газирана безалкохолна напитка (например Coca-Cola) се съдържат 7 и 1/4.
Храните с високо съдържание на сложни въглехидрати, като хляба и тестените изделия, имат много захар и ако се прекали с консумирането им, те се превръщат в мазнини.
"Само защото храната не изглежда сладка, това не означава, че тя не съдържа захари, която при поглъщане се освобождава в кръвта", обяснява диетологът Алисън Барнс.
Друг британски лекар — д-р Ксан ван Тюлекен, обяснява, че именно въглехидратите играят главна роля за увеличаващия се брой на хората, които страдат от затлъстяване в Обединеното кралство, а и в други страни по света.
"Твърде много от нас приемат грешния тип въглехидрати, което води до здравословни проблеми като диабет тип 2 и проблеми с наднорменото тегло", каза той.
Трите вида въглехидрати са нишесте, захар и фибри. Първите две се разлагат до глюкоза и се използват от тялото ни като източник на енергия. Те обаче могат лесно да се превърнат в мазнини, ако количеството им е повече от необходимото.
Въпреки разочароващо високото съдържание на захар в печения картоф, д-р ван Тюлекен заяви пред вестник Sun, че той все пак си остава по-здравословен избор от две филии бял хляб или какъвто и да е вид преработени въглехидрати. "Той все още е богат на фибри и има по-голяма хранителна стойност от тези храни", обяснява той.