Лоши новини за любителите на картофи.
Нов документален филм разкри ужасна истина за този кореноплоден зеленчук, която го поставя в графата на по-скоро вредните, а не на полезните храни.
Филмът хвърля светлина върху различни храни с високо съдържание на въглехидрати и показва, че те често биват много по-вредни за здравето ни, отколкото сме предполагали, защото са пълни със захар.
Филмът, озаглавен "Истината за въглехидратите", бе излъчен по британската национална телевизия BBC миналата седмица и обясни подробно как човешкото тяло разгражда нишестето, което се съдържа в богатите на въглехидрати храни, превръщайки го в глюкоза.
Експертите са установили, един най-обикеновен картоф има високо съдържание на захар, равняваща се на 19 бучки захар. Един-единствен печен 350-грамов картоф натюр, често определян като здравословен вариант, всъщност съдържа почти 90 грама захар. Това е почти три пъти повече от количеството захар, което има в кутийка кола.
За сравнение, в един шоколадов десерт (например Snickers) се съдържа захар, равна на малко от 6 бучки захар, а в едно кенче газирана безалкохолна напитка (например Coca-Cola) се съдържат 7 и 1/4.
Храните с високо съдържание на сложни въглехидрати, като хляба и тестените изделия, имат много захар и ако се прекали с консумирането им, те се превръщат в мазнини.
"Само защото храната не изглежда сладка, това не означава, че тя не съдържа захари, която при поглъщане се освобождава в кръвта", обяснява диетологът Алисън Барнс.
Друг британски лекар — д-р Ксан ван Тюлекен, обяснява, че именно въглехидратите играят главна роля за увеличаващия се брой на хората, които страдат от затлъстяване в Обединеното кралство, а и в други страни по света.
"Твърде много от нас приемат грешния тип въглехидрати, което води до здравословни проблеми като диабет тип 2 и проблеми с наднорменото тегло", каза той.
Трите вида въглехидрати са нишесте, захар и фибри. Първите две се разлагат до глюкоза и се използват от тялото ни като източник на енергия. Те обаче могат лесно да се превърнат в мазнини, ако количеството им е повече от необходимото.
Въпреки разочароващо високото съдържание на захар в печения картоф, д-р ван Тюлекен заяви пред вестник Sun, че той все пак си остава по-здравословен избор от две филии бял хляб или какъвто и да е вид преработени въглехидрати. "Той все още е богат на фибри и има по-голяма хранителна стойност от тези храни", обяснява той.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Този коментар е премахнат от модератор.
2 АнтиКравария
Едно време на село се садяха и ядяха много картофи. Хляба и картофите бяха основни храни и дебели хора почти нямаше. В Русия основната храна са картофите. Там дето се казва без нещо направено от картофи не сядат, както е при нас хляба, но хората не са дебели. Както се знае картофите идват от Южна Америка. Там хората са ги ядяли в продължение на хилядолетия и е са били основната им храна, но хората не са страдали и сега не страдат от затлъстяване. Така, че тези, които са написали поредната глупост да вземат да се застрелят! Всъщност те са си застреляни щом имат смелостта да пишат подобни глупости.
Виж, ако се тъпчете с пържени картофи съм съгласен, че ще напълнеете, но то няма да е заради картофите...
16:49 19.06.2018
3 Нострадамус
16:50 19.06.2018
4 Уау
16:54 19.06.2018
5 Христо
17:13 19.06.2018
6 stupid dog
17:56 19.06.2018
7 Анонимен
17:57 19.06.2018
8 Този коментар е премахнат от модератор.
9 Алфа Ромео
06:55 20.06.2018
10 Алфа Ромео
07:01 20.06.2018
11 Поредния балък от народа
10:36 20.06.2018
12 Зевс
10:14 21.06.2018