19 Юни, 2018 16:35 12 769 12

Истината за вредата от картофите и ролята им за вашето наднормено тегло

  • картофи-
  • въглехидрати-
  • захар-
  • глюкоза-
  • затлъстяване-
  • диабет-
  • здраве-
  • наднормено тегло

Този кореноплоден зеленчук всъщност не е толкова полезен и може да доведе до...

Истината за вредата от картофите и ролята им за вашето наднормено тегло - 1
Снимка: shutterstock

Лоши новини за любителите на картофи.

Нов документален филм разкри ужасна истина за този кореноплоден зеленчук, която го поставя в графата на по-скоро вредните, а не на полезните храни.

Филмът хвърля светлина върху различни храни с високо съдържание на въглехидрати и показва, че те често биват много по-вредни за здравето ни, отколкото сме предполагали, защото са пълни със захар.

Филмът, озаглавен "Истината за въглехидратите", бе излъчен по британската национална телевизия BBC миналата седмица и обясни подробно как човешкото тяло разгражда нишестето, което се съдържа в богатите на въглехидрати храни, превръщайки го в глюкоза.

Експертите са установили, един най-обикеновен картоф има високо съдържание на захар, равняваща се на 19 бучки захар. Един-единствен печен 350-грамов картоф натюр, често определян като здравословен вариант, всъщност съдържа почти 90 грама захар. Това е почти три пъти повече от количеството захар, което има в кутийка кола.

Истината за вредата от картофите и ролята им за вашето наднормено тегло

За сравнение, в един шоколадов десерт (например Snickers) се съдържа захар, равна на малко от 6 бучки захар, а в едно кенче газирана безалкохолна напитка (например Coca-Cola) се съдържат 7 и 1/4.

Храните с високо съдържание на сложни въглехидрати, като хляба и тестените изделия, имат много захар и ако се прекали с консумирането им, те се превръщат в мазнини.

"Само защото храната не изглежда сладка, това не означава, че тя не съдържа захари, която при поглъщане се освобождава в кръвта", обяснява диетологът Алисън Барнс.

Друг британски лекар — д-р Ксан ван Тюлекен, обяснява, че именно въглехидратите играят главна роля за увеличаващия се брой на хората, които страдат от затлъстяване в Обединеното кралство, а и в други страни по света.

"Твърде много от нас приемат грешния тип въглехидрати, което води до здравословни проблеми като диабет тип 2 и проблеми с наднорменото тегло", каза той.

Трите вида въглехидрати са нишесте, захар и фибри. Първите две се разлагат до глюкоза и се използват от тялото ни като източник на енергия. Те обаче могат лесно да се превърнат в мазнини, ако количеството им е повече от необходимото.

Въпреки разочароващо високото съдържание на захар в печения картоф, д-р ван Тюлекен заяви пред вестник Sun, че той все пак си остава по-здравословен избор от две филии бял хляб или какъвто и да е вид преработени въглехидрати. "Той все още е богат на фибри и има по-голяма хранителна стойност от тези храни", обяснява той.

Истината за вредата от картофите и ролята им за вашето наднормено тегло


Поставете оценка:
Оценка 2 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 АнтиКравария

    38 3 Отговор
    Пълни простотии!
    Едно време на село се садяха и ядяха много картофи. Хляба и картофите бяха основни храни и дебели хора почти нямаше. В Русия основната храна са картофите. Там дето се казва без нещо направено от картофи не сядат, както е при нас хляба, но хората не са дебели. Както се знае картофите идват от Южна Америка. Там хората са ги ядяли в продължение на хилядолетия и е са били основната им храна, но хората не са страдали и сега не страдат от затлъстяване. Така, че тези, които са написали поредната глупост да вземат да се застрелят! Всъщност те са си застреляни щом имат смелостта да пишат подобни глупости.
    Виж, ако се тъпчете с пържени картофи съм съгласен, че ще напълнеете, но то няма да е заради картофите...
  • 3 Нострадамус

    20 2 Отговор
    Картофите са си полезни, разбира се не е добре да се тъпчем като невиждани... както във всяка една друга храна.
  • 4 Уау

    26 5 Отговор
    Чиста реклама на Coca-cola и Sicker.
  • 5 Христо

    33 1 Отговор
    Бе едно време са ядяли кртофи, но едно време като са искали да излязат с приятели да се видят са ходили пеш. Ся само в тоалетната не ходим с колите... Застоелия начин на живот е по-вреден от картофите :)
  • 6 stupid dog

    19 4 Отговор
    Златисто пържени картофки,във фритюрник,никой не отказва,със настъргано сирене от село!Плюс голяма ,изпотена халба 🍺,марка по желание !
  • 7 Анонимен

    18 3 Отговор
    Хей автора. В колата няма ЗАХАР. Защото захарта е скъпа. Има аспартам.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Алфа Ромео

    11 0 Отговор
    На 41 години съм и ям много картофи, висок съм 1.80 см, тежа 80 кг.
  • 10 Алфа Ромео

    6 1 Отговор
    ...забравих да кажа че освен картофи ям и доста сладки работи, пуша по 10 цигари на ден, пия по малко, засега изследванията ми са без забележки, е докога квото госпад рече....
  • 11 Поредния балък от народа

    10 1 Отговор
    То и това ако не ядем направо да си изкопаем гроба и да лягаме...Бедния ако няма хляб и картофи си е жив мъртвец....дайте на хората нормални заплати и пенсии и всеки знае какво да яде...не храната е вредна а начина ни на живот ...тоест .проблемите ни ...ежедневния стрес ...войни ..климати ...замърсена природа ...ям си което искам и това е ....Преди няколко дни четох статия колко е полезен особено за диета картофа ..сега бил вреден...не ме интересува....аз си имам мнение.
  • 12 Зевс

    5 0 Отговор
    От проведени изследвания за последните 5000 г всички които са яли са измрели.Извода е че храната е вредна.