Отидете към основна версия

9 618 5

Витамините на хапчета са безполезни

  • витамини-
  • хапчета-
  • хранителни добавки-
  • проучване-
  • ползи-
  • здраве-
  • здравословни ползи-
  • вредни-
  • плодове-
  • зеленчуци

Натуралните продукти се оказаха единственият източник на „нормални“ витамини

Снимки: shutterstock

Витаминните на хапчета и храните добавки не само, че не са заместител на здравословното хранене, но също така и не осигуряват никаква полза за нашето здраве. С други думи — те са безполезни, а в някои случаи могат и да ни навредят. Това сочат резултатите от скорошно изследване, публикувано в списанието на Американската асоциация на кардиолозите.

Изследователите стигнали до заключението, че витамините, които фармацевтичните компании предлагат под формата на хапчета, като например капсулите витамин С, не само са безполезни, а някои от тях дори могат да увеличат риска от смърт.

Ето защо екипът от специалисти съветва хората да не приемат необходимите за организма хранителни вещества чрез хапчета, а да си ги набавят директно от природата, чрез плодове и зеленчуци.

Изследователите от Болница Сент Майкъл и Университета в Торонто разглеждат най-често срещаните добавки, които масовите потребители използват, включително витамините А, В1, В2, В3 (ниацин), В6, В9 (фолиева киселина), C, D и Е.

В проучването си те включват и минералите бета-каротин, калций, желязо, цинк, магнезий и селен.

Резултатите показали, че хапчетата с мултивитамини, витамин D, калций и витамин С не осигуряват никаква полза за нашето по-добро здравословно състояние. Това означава, че колкото и да ги пием, рискът от сърдечно-съдови заболявания, инфаркти, удар или преждевременна смърт си остава все същият.

В същото време учените открили, че някои от медикаментите, включително ниацинът и антиоксидантите, могат да се окажат по-скоро вредни при продължителен прием и повишават риска от преждевременна смърт.

Ниацинът често се приема за подобряване на нивата на холестерола, поддържането на здравето на кожата и намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания.

В рамките на изследването те констатирали, че като източник на "нормални" витамини, други полезни вещества и микроелементи могат да се използват единствено натурални продукти, а фармацевтичните препарати не оказват почти никакво въздействие, като по-специално витамините А, С и Е се приемат от организма само при консумация на зеленчуци и плодове.

По-рано бе изяснено, че недостигът на витамин D не влияе върху състоянието и здравето на мозъка, макар да бе смятан за една от причините за развитие на болестта на Алцхаймер.

Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 2 гласа.

Свързани новини