Отидете към основна версия

3 823 4

Не избягвайте пълномаслените млечни продукти

  • млечни продукти-
  • пълномаслени-
  • здраве-
  • изследване-
  • ползи

Изследване измежду 63 600 доброволци показва ползата от тях

Снимки: shutterstock

Хората, които ядат пълномаслени млечни продукти, като кашкавал, сметана и кисело мляко, по-рядко развиват диабет тип 2, установи проучване на група британски учени, цитирано от Daily Mail.

Екипът от университета Кембридж са обработили данните на 63 600 души, обхванати в 16 изследвания. Те проследили ежедневието и хранителните навици на доброволците за период от 20 години.

В началото всички били здрави, но към края на периода 15 000 развили метаболитното заболяване. Участниците са изследвани за биомаркери на млечните мазнини, които са показател, че човекът консумира млечни продукти.

Във всяко от изследванията учените анализирали отношението между биомаркерите за млечните мазнини и риска от развиване на диабет тип 2. Те установили, че участниците с най-висока концентрация на такива биомарекри са с най-малка опасност от диабет тип 2, с 30 процента по-ниска, отколкото при хората, консумиращи най-малко млечни продукти.

Изследването не е целяло да установи кои млечни продукти са с най-голям профилактичен ефект.

Миналия месец учени от университета "Макмастър" в Канада обявиха, че три порции млечни продукти дневно намаляват риска от сърдечносъдови заболявания.

Като една порция те посочиха чаша прясно или кисело мляко, 15 гр. кашкавал, чаена лъжичка масло.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини