Отидете към основна версия

30 268 30

Столичанка изведе хищен звяр на разходка в Борисова градина (СНИМКИ)

  • борисова градина-
  • каракал-
  • хищен звяр-
  • домашен любимец-
  • пустинен рис-
  • софия-
  • разходка

Отглеждането на подобни животни не е забранено у нас, но дали трябва да се извеждат на публични места?

Снимки: shutterstock

Отглеждането на екзотични и опасни домашни любимци винаги е имало своите почитатели. Повечето собственици на такива животни обаче, ги държат у дома, но винаги има и изключения.

Като тази софиянка, която изведе на разходка в Борисова градина опасния си любимец.

Младата жена събуди любопитството на посетителите в парка с животното, което водеше на каишка — пустинен рис (каракал).

Снимки на гордата собственичка и хищната ѝ котка, се появиха във Facebook.

Оказва се обаче, че отглеждането на този вид дива котка е съвсем законно у нас.

Това са потвърдили служители на Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в София, допълвайки, че при тях има регистриран един каракал, а собственичката му е млада жена.

Доколко обаче, е уместно диво животно да бъде извеждано на разходка в Борисова градина, дори и на каишка, инспекторите не са коментирали.

В началото на тази година властите в Милано заведоха дело срещу 36-годишна българка, защото застрашавала сигурността на хората, разхождайки на публично място опасно животно. Българката разхождала на каишка в центъра на италианския град именно пустинен рис.

От 1996 г. в Италия е забранено в градовете да се отглеждат подобни животни.

Италианската полиция в Милано стигнала до нарушителката на закона чрез снимка направена от случаен минувач, публикувана в социалните мрежи.

След като карабинерите видели снимката, от кметството в града пуснали апел в мрежите, молейки гражданите да помогнат с намирането на риса, който е опасен хищник. Няколко дни по-късно карабинерите отнели животното от собственичката му, която го отглеждала в апартамент в центъра на Милано.

Каракалът е хищна малка котка, подобна на риса и сервала, но е сред най-тежките и най-бързите в групата си.

Той обитава степни и пустинни местности. Активен е през нощта и рядко ловува денем. Основната му плячка са птици, гризачи, зайци, но понякога напада и малки антилопи и други по-дребни животни.

Каракалът е тих и ловък убиец, който дебне плячката си от засада и може да я улови само с един скок. Освен умението да дебне, той е развил и способността да се катери отлично и да скача високо, понякога до 3 метра.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.

Свързани новини