Отидете към основна версия

10 371 16

Откриха просто средство за борба със стареенето

  • стареене-
  • старост-
  • оксидативен стрес-
  • цинк-
  • комбинация-
  • учени-
  • полифеноли-
  • хидрохинони

Могат ли шоколадът, чаят и кафето да ни направят по-здрави и да забавят стареенето?

Снимки: shutterstock

От незапомнени времена хората търсят начини и средства за борба със стареенето и смъртта. Макар днес науката да е открила как да забави тези процеси, елиминирайки отчасти следите на времето върху телата ни, както и да увеличи продължителността на живот на клетките ни, остаряването е заложено в гените ни. И все пак учените не се отказват да търсят начин да дарят човечеството с по-дълъг живот и младост.

В ново изследване екип от учени от Фридрих-Александър-Университет Ерланген-Нюрнберг (FAU) заедно с изследователи от САЩ разкриват една от основните причини за ниската продължителност на живот и старостта, както и как да се борим с нея. Според изследователите те се причиняват от оксидативния стрес, от който можем да се предпазим с помощта на цинк.

Цинкът може да активира органична молекула, която да ни защити от главния виновник за стареенето, съобщава ScienceDaily, позовавайки се на изследването, публикувано в специализираното издание Nature Chemistry.

Цинкът е елемент, от който се нуждаем, за да останем здрави. Ако бъде добавен към определени храни, съдържащи хидрохинони — като шоколада, виното, чаят и кафето — той може да се окаже ключов играч в битката със старостта.

Учените открили, че цинкът активира хидрохиноновите групи, осигурявайки естествена защита срещу супероксид, страничен продукт от взаимодействието на човешките клетки, който уврежда собствените биомолекули на организма, като протеини или липиди, както и човешкия геном. Смята се, че супероксидът играе роля в процеса на стареене и е виновен за редица заболявания, включително рак и невродегенеративни болести.

Хидрохиноновата група е част от полифенолите — растителните вещества, отговорни за миризмата и вкуса.

Сам по себе си хидрохинонът може да разруши супероксида, но когато се комбинира с цинк, се създава комплекс, който имитира ензима супероксид дисмутаза (superoxide dismutase — SOD). Този ензим защитава организма от процесите на разграждане, причинени от окисляване и имат антиоксидантен ефект. По този начин супероксидът може да се метаболизира и да се предотврати увреждането на организма, т.е. да предотврати оксидативния стрес.

Макар преходни метали като мангана, желязото, медта и никела да имат антиоксидантен ефект, положителните ефекти от тях бързо изчезват, а при превишаване на дозата могат да доведат до увеличаване на оксидативния стрес.

Цинкът от своя страна е по-малко токсичен от тези метали, което дава възможност за създаване на нови лекарства или добавки със значително по-малко странични ефекти.

Ето защо учените предлагат да се добавя цинк към храната, която съдържа хидрохинон, като вино, кафе, чай или шоколад. По този начин би се подобрило общото здравословно състояние на организма, което пък би довело до забавяне на процесите на стареене.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини