Отидете към основна версия

17 205 40

Шопската салата била пагубна за организма?! (СНИМКИ)

  • храни-
  • комбинират-
  • опасно-
  • здраве-
  • комбинации-
  • разболеят

Тези комбинации от храни могат сериозно да ви навредят, ако ги консумирате често

Снимки: shutterstock

Дори малките деца знаят, че смесването на някои храни, като например осолена риба и млечни продукти, може да доведе до стомашно неразположение и проблеми с храносмилането. Съществуват още стотици подобни комбинации, които е по-добре да не опитвате.

Вижте тези 7 особено опасни хранителни комбинации, които могат не просто да ви накарат да се почувствате зле, а да ви вкарат право в болница.

Сандвич и кафе

Когато нямаме време да приготвим пълноценна закуска сутрин, често си правим сандвич на бързо, който изяждаме заедно с кафето. Това може и да е добра алтернатива на здравословната и обилна закуска, но всъщност не е никак полезна.

Ако сандвичът ви е с хляб и кашкавал или сирене, хранителните вещества от сиренето не се усвояват от организма.. Ако пък ядете сандвич със салам, докато пиете кафето си, има опасност след това да усетите дискомфорт и болки в стомаха. Ето защо не си заслужава да ги комбинираме. Ако все пак държите на сандвичите, по-добре ги хапнете със зелен или с билков чай.

Домати и краставици

Това е може би една от най-популярните комбинация за салата, особено през лятото. Броят се на пръсти хората, които не харесват комбинацията от пресни краставици и домати, подправени със зехтин или олио.

Последните научни изследвания обаче доказват, че тези два зеленчука са невъзможни за съчетаване. Причината е, че витамините, които се съдържат в тях, не могат да се усвоят от тялото, когато се консумират заедно.

Има и още една причина, заради която специалистите препоръчват да не комбинирате доматите и краставиците, а да ги ядете по отделно. Заедно те увеличават образуването на соли в организма, които влияят неблагоприятно на бъбреците и спомагат за образуването на газове в стомашно-чревния тракт.

Картофи и месо

Картофите и месото изглеждат като една от най-вкусните и апетитни комбинации. Печени, пържени, на салата или на пюре, картофите са идеалната гарнитура, както към сочната пържола, така и към ястия като кавърма, например. Те може и да са вкусни заедно, но определено не се отразяват добре на тялото ви, защото са твърде тежка комбинация.

На стомаха ще му е нужно много време, за да да преработи едно такова ястие. Картофите съдържат много нишесте, което се смила с помощта на алкални ензими, които са необходими и при усвояването и разграждането на месото. Ето защо не трябва да се изненадвате, ако почувствате тежест и болка в стомаха, като и подуване на корема и киселини, след като се хапвали ястие от месо и картофи.

Ето защо специалисти по храненето препоръчват да смените картофите с друг зеленчук като аспержи, броколи, зелен фасул или тиквички.

Макаронени изделия и мляно месо

Подобни проблеми могат да възникнат и при консумирането на тестени изделия с мляно месо. Основната съставка в макароните, спагетите, лазанята и др., е брашното. Тези продукти съдържат и много нишесте, което ги прави трудно смилаеми, когато са в комбинация с месо. Ето защо, много хора изпитват тежест в стомаха след като са хапвали спагети болонезе например. Поради това е по-добре да ядете тестени изделия като отделно ястие.

Бира и ядки

Крекери или ядки — това е едно от любимите мезета за бира на много хора. Тази комбинация обаче, се отразява зле на организма. Хрупкавите бисквитки и ядките съдържат много сол, която така или иначе не е полезна за здравето. Солта увеличава усещането за жажда и водят до дехидратация. Това на свой ред кара човек да пие още и още бира, в опита си да потуши това усещане. Ето защо е по-добре да не комбинирате солени храни с бира.

Мляко и ананас

Заквасените плодове помагат за забавяне на храносмилането, особено сутрин. Освен това ананасите съдържат ензим, наречен бромелаин, който в комбинация с мляко може да доведе до интоксикация на тялото. Ето защо следващият път когато си приготвяте закуска с кисело мляко и плодове, е по-добре да замените южния плод със сушени кайсии или сливи.

Мляко и банан

Тази комбинация е особено популярна сред почитателите на здравословния начин на живот. Бананите са не само вкусни, но и много полезни плодове, а в комбинация с мляко се превръщат в супер храна .

Въпреки това някои специалисти по хранене вярват, че двата продукта трябва да се консумират отделно един от друг. Причината, че когато се приемат заедно те взаимно си пречат и тялото не може да получи максимална полза от тях. Бананите помагат за забавяне на храносмилането, а млякото се абсорбира по-бързо от организма, ако го пиете отделно.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини