Отидете към основна версия

6 622 3

5 подправки, които помагат при артрит

  • здраве-
  • лечение-
  • народна медицина-
  • подправки-
  • помагат-
  • артрит-
  • болка-
  • облекчение
Снимки: shutterstock

Артритът е едно от най-често срещаните заболявания на ставите и от него страдат милиони хора по света.

И макар това заболяване да се среща предимно сред по-възрастните, все по-често от него страдат и по-млади хора, дори и деца.

Артритът представлява възпаление на една или повече стави в човешкото тяло. Възпалението най-често е резултат от травма или заболяване и се характеризира с подуване, болка и скованост. Най-често срещаните видове артрит са остеоартрит и ревматоиден артрит, но съществуват над 100 различни форми, описани в медицинските учебници.

За съжаление артритът не се лекува, но съществуват различни средства за облекчаването му. Освен фармацевтичните продукти, облекчение могат да донесат и някои хранителни продукти, богати на полезни вещества, минерали и антиоксиданти. Сред тях са пет подправки, които, според британски специалисти могат значително да помогнат на хората, страдащи от това болезнено заболяване. Съветът им е тези подправки редовно да присъстват в ежедневното им меню, заради способността им да облекчават болките и възпалението, които артритът причинява.

Вижте кои са те:

Чесън

Чесънът съдържа диалил дисулфид — вещество с противовъзпалителни свойства, което ограничава ефектите от цитокините — протеини, които се увеличават при наличието на възпаление. Благодарение на него чесънът може да противодейства на болката, възпалението и увреждането на хрущяла при артрит. Специалистите препоръчват чесънът да се консумира суров, тъй като консервирането отслабва мощта му.

Куркума

Няколко изпитания с хора са установили противовъзпалителното действие на куркумата, което се изразява в намаляване на ставната болка и подуването. Куркумата е най-ефикасна в комбинация с черен пипер, който помага на тялото да я усвоява по-добре.

Джинджифил

Джинджифилът съдържа два химикала — джинджерол и шогаол, които блокират възпалителните механизми в тялото. Подобно на чесъна, препоръчително е, джинджифилът да се използва суров.

Канела

Ароматната подправка съдържа цинамалдехид и канелена киселина, които имат антиоксидантни свойства и противодействат на клетъчните увреждания, причинени от свободните радикали. В комбинация с други храни и подправки канелата може да осигури натрупващ се противовъзпалителен ефект през деня.

Лют червен пипер (кайен)

Лютите чушки и продуктите от тях съдържат съединения, известни като капсаициноиди, които имат противовъзпалителни свойства.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.

Свързани новини