Last news in Fakti

30 Януари, 2019 16:06 6 618 3

5 подправки, които помагат при артрит

  • здраве-
  • лечение-
  • народна медицина-
  • подправки-
  • помагат-
  • артрит-
  • болка-
  • облекчение
5 подправки, които помагат при артрит - 1
Снимки: shutterstock

Артритът е едно от най-често срещаните заболявания на ставите и от него страдат милиони хора по света.

И макар това заболяване да се среща предимно сред по-възрастните, все по-често от него страдат и по-млади хора, дори и деца.

Артритът представлява възпаление на една или повече стави в човешкото тяло. Възпалението най-често е резултат от травма или заболяване и се характеризира с подуване, болка и скованост. Най-често срещаните видове артрит са остеоартрит и ревматоиден артрит, но съществуват над 100 различни форми, описани в медицинските учебници.

За съжаление артритът не се лекува, но съществуват различни средства за облекчаването му. Освен фармацевтичните продукти, облекчение могат да донесат и някои хранителни продукти, богати на полезни вещества, минерали и антиоксиданти. Сред тях са пет подправки, които, според британски специалисти могат значително да помогнат на хората, страдащи от това болезнено заболяване. Съветът им е тези подправки редовно да присъстват в ежедневното им меню, заради способността им да облекчават болките и възпалението, които артритът причинява.

Вижте кои са те:

Чесън

5 подправки, които помагат при артрит

Чесънът съдържа диалил дисулфид — вещество с противовъзпалителни свойства, което ограничава ефектите от цитокините — протеини, които се увеличават при наличието на възпаление. Благодарение на него чесънът може да противодейства на болката, възпалението и увреждането на хрущяла при артрит. Специалистите препоръчват чесънът да се консумира суров, тъй като консервирането отслабва мощта му.

Куркума

5 подправки, които помагат при артрит

Няколко изпитания с хора са установили противовъзпалителното действие на куркумата, което се изразява в намаляване на ставната болка и подуването. Куркумата е най-ефикасна в комбинация с черен пипер, който помага на тялото да я усвоява по-добре.

Джинджифил

5 подправки, които помагат при артрит

Джинджифилът съдържа два химикала — джинджерол и шогаол, които блокират възпалителните механизми в тялото. Подобно на чесъна, препоръчително е, джинджифилът да се използва суров.

Канела

5 подправки, които помагат при артрит

Ароматната подправка съдържа цинамалдехид и канелена киселина, които имат антиоксидантни свойства и противодействат на клетъчните увреждания, причинени от свободните радикали. В комбинация с други храни и подправки канелата може да осигури натрупващ се противовъзпалителен ефект през деня.

Лют червен пипер (кайен)

5 подправки, които помагат при артрит

Лютите чушки и продуктите от тях съдържат съединения, известни като капсаициноиди, които имат противовъзпалителни свойства.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Я бягай

    3 1 Отговор
    Това го знам.
  • 2 патриотъ

    2 1 Отговор
    Няма какво да ядът хората,той за подправки ми говори!
  • 3 Доктор 5

    5 0 Отговор
    АЗ БИХ КАЗАЛ ЧЕСЪН, ЛУК, МАГДАНОЗ, ЧЕРВЕН ПИПЕР, ЧУБРИЦАТА /съдържа най-много калции и лесно усвоим/ НО НЕ И КУРКУМАТА, КОЯТО МОЖЕ ДА БЪДЕ ВРЕДНА ЗА ЧЕРНИЯ ДРОБ - това е доста спорен продукт който намирам за вреден - евтина индийска съставка която ни пробутват напоследък реализирайки огромна печалба, ВСЕ ПАК ИСТИНАТА Е В ЗАМЕСТВАНЕ НА МЕСОТО С ПОВЕЧЕ СИРЕНА И РИБА