Отидете към основна версия

15 088 22

Забележителна находка в Антарктида ще спаси света от гибел

  • антарктида-
  • находка-
  • забележителност-
  • унищожение-
  • гибел-
  • скала-
  • лед

Огромна скала пази навлизането на голямо количество лед от Антарктида към океана

Снимка: Shutterstock

Скала, скрита от любопитни очи, контролира потока вода около гигантския шелф на ледника Рос от стотици милиони години. В наши дни този шелф действа като важен буфер, който предотвратява навлизането на голямо количество лед от Антарктида в открития океан.

Изследователите са открили скалата под ледника благодарение на системата за сканиране IcePod, която измерва височината на ледения шелф, неговата дебелина и вътрешна структура, както и магнитните и гравитационните сили на скалата, върху която се опира този лед. Освен това, IcePod може да надникне през стотици метри лед, за да открие лежащите в основата скални структури, които не могат да се видят от спътниците.

В статия, публикувана неотдавна изследователите съобщават, че геоложката граница между Източна и Западна Антарктика е създала бариера под континента, която защитава ледения шелф Роса от по-топли води и по-нататъшно топене.

"Геоложката граница прави морското дъно на източната част на Антарктика много по-дълбоко, отколкото на запад, и това влияе на това как океанската вода циркулира под ледения шелф", разяснява морският геолог Кирсти Тинто от Колумбийския университет. В резултат на това бариерата забавя дрейфа на около 20% от целия антарктически лед в подпочвените води в океана. Ако цялата тази маса замръзнала вода се окажеше в по-топлите райони, то нивото на морето би нараснало с цели 11,6 метра. Това е критично важно за много крайбрежни райони и селища по целия свят, защото те едва ли биха оцелели при подобно наводнение.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 10 гласа.

Свързани новини