Отидете към основна версия

17 654 13

Откриха древно морско чудовище в Антарктида

  • еласмозавър-
  • антарктида-
  • плезиозаври-
  • откритие-
  • археологическа находка-
  • древно чудовище-
  • морско влечуго-
  • аржентински антарктически институт

Това е било едно от най-едрите морски създания, плували в океана по времето на динозаврите

Снимки: shutterstock

Останки от истинско морско чудовище бяха изкопани в Антарктида от група аржентински учени.

Изумителната находка представлява скелет на еласмозавър - едно от най-едрите създания, плували в океаните по времето на динозаврите.

Скелетът е изкопан изпод замръзналата земя на остров Сиймур, известен също и под името Марамбио. Това в един от 16-те големи острова, разположени покрай бреговете на Антарктическия полуостров и дом на постоянната изследователска база на Аржентина.

Находката е подробно описана в статия, публикувана наскоро в списание Cretaceous Research.

Според екипа това е най-тежкият скелет на древно „морско чудовище“, откриван някога. След анализ на всички останки, учените стигнали до извода, че когато е бил жив, еласмозавърът е тежал между 12 и 15 тона и е бил дълъг малко над 12 метра.

Останките на еласмозавърът хвърлят нова светлина върху този вид морски влечуги, живели преди повече от 66 милиона години.

Според National Geographic, находката за пръв път е открита през 1989 г. от учен от университета Пърдю, по време на експедиция. Неспособен да изкопае скелета сам, той споделил с други изследователи точното местоположение на своето откритие.

Така проектът по изкопаването на древното създание, бива поверен в ръцете на Аржентинския антарктически институт, който има постоянна изследователска база на острова от 1969 г. насам.

Разкопките обаче, биват завършени напълно, едва през 2017 г., защото учените се сблъскват с множество предизвикателства, свързани с негостоприемната среда на Антарктида.

"Времето контролира всичко тук. Един ден можете да работите, а на следващия не можете, защото се е извила снежна буря", казва Хосе О'Горман, палеонтолог в Националния съвет за научни и технически изследвания в Аржентина, който работи по проекта.

В момента еласмозавърът е почти напълно реконструиран, като липсва само черепът му. Това е най-пълният скелет на такова същество, откриват досега и учените се надява да научат много от него.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 23 гласа.

Свързани новини