Отидете към основна версия

10 120 29

Първа смърт на пациент при фекалотерапия

  • изпражнения-
  • фекалии-
  • фекалотерапия-
  • смърт-
  • жертва-
  • медицина

Лекари смятат, че изпражненията на здрав човек могат да повлияят добре на болен

Илюстративна снимка: Shutterstock

Един от най-иновативните начини за борба с някои заболявания, например диария, колит и болест на Крон, е временно забранен за медицинска практика в САЩ заради първата смърт на пациент в следствие от терапията.

Фекалотерапията е процес, при който здрав човек дарява свое изпражнение, което с помощта на колоноскопия гастроентеролог поставя в дебелото черво на болен пациент. Учените смятат, че подобен вид лечение помага заради бактериите, които живеят в изпражненията на здравите хора. Веднъж поставени в дебелото черво, те успяват да „надвият“ болестотворните организми и да възстановят нормалната чревна флора.

За съжаление, според доклад на Агенцията по храните и лекарствата в САЩ (FDA), при двама пациенти се наблюдавали усложнения след процедурата.

Оказало се, че заедно с трансплантираната микрофлора, в техните организми се появил и супер щам на Е. coli, произвеждащ широкоспектърна бета-лактамаза. Тези бактерии може да унищожат не само основните антибиотици от пеницилиновата серия, но дори и най-новите и силни лекарства.

Съответно, след като бактериите попаднали в отслабените организми на пациентите, хората започнали да развиват сериозни бактериални инфекции, от които е било невъзможно да се отърват с помощта на лекарства. В резултат на това един от пациентите е починал, а вторият е в тежко състояние под медицинско наблюдение.

Причината за смъртта е фактът, че до този момент "донорският материал" не бил тестван за резистентност към антибиотици.

Сега според ново изискване на FDA, всички трансплантирани бактерии ще бъдат тествани за лекарствена резистентност, а лекарите, работещи с тази техника, ще бъдат по-внимателни към пациентите. Също така, много клинични тествания в САЩ ще бъдат преустановени, докато организациите, които ги провеждат, гарантират, че изпълняват новите условия.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 15 гласа.

Свързани новини