Отидете към основна версия

11 140 12

Рецепта на деня: Малинова торта за начинаещи

  • какво да сготвя-
  • торта-
  • малини-
  • десерт-
  • парфе

Това, че е лесна, не значи, че не е вкусна

Снимка: Shutterstock

Ето какво да сготвите, за да зарадвате любителите на малинови десерти. Тази торта с малини е възможно най-лесната за приготвяне и е специално за начинаещи кулинари, пише hitrinibg.com. Независимо от това, че рецептата е толкова лесна, това не прави тортата по-малко вкусна.

Необходими продукти:

За блата:

2 яйца

80 гр. захар

1 прахче ванилия

4 супени лъжици брашно

1 супена лъжица олио

Форма с падащо дъно с диаметър 18-20 см. и лист хартия за печене, която да покрие дъното на формата.

За парфето:

400 гр. заквасена сметана или гъсто кисело мляко

10 гр. желатин

4 супени лъжици захар

50-100 гр. малини

50 мл. студена вода

Още: малини за декорация.

Начин на приготвяне:

Започнете от блата, като разбиете яйцата със захарта, докато побелеят и се сгъстят. При непрекъснато разбиване с миксера добавете супената лъжица олио.

Пресейте брашното и на четири пъти го добавете към яйцата като разбърквате на ръка сместа. Прибавете и ванилията. Застелете на дъното на формата лист хартия, изрязана с размера на тавата.

Изсипете тестото и разстелете равномерно. Печете блата в предварително загрята фурна на 170 градуса около 15-20 минути (проверявате готовността с клечка за зъби, защото всяка фурна пече различно).

Пече се на средна скара без вентилатор. Готовия изпечен блат оставяте да се охлади (може и от предния ден да го приготвите като изстинал го прибирате в полиетиленов плик).

Изваждате изстиналия блат от формата като прекарвате нож между стената на тавата и блата. В случай, че блата ви не е равен, го подравнявате с нож. Отстранявате хартията и връщате блата обратно в тавата и я закопчавате.

Парфето приготвяте по следния начин: към сметаната или киселото мляко прибавяте захарта и разбърквате да се разтвори (винаги сметаната или киселото мляко трябва да са със стайна температура при работа).

Желатина накисвате в 50 мл. студена вода и оставяте да набъбне. Малините се намачкват с вилица или леко се пасират/блендират, след което прекарвате полученото пюре през цедка, за да отделите семенцата. Смесвате подсладената сметана или кисело мляко с плодовото пюре и разбърквате много добре.

Разтваряте желатина на водна баня и при непрекъснато разбиване на ниски обороти с миксер го добавяте в млечната или сметанова смес.Наливате сместа върху блата във формата и прибирате за 4 часа в хладилник.

Щом тортата се е стегнала, отново минавате с нож между стената и парфето.Отваряте формата и изваждате тортата. Подреждате отгоре малини или декорирате по друг начин.

Вашата малка торта с малини е готова да бъде поднесена.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 11 гласа.

Свързани новини