Какво по-хубаво на закуска в някоя неделна сутрин от купчина хрупкави мекички? Zajenata.bg предлага рецепта за мекици с кисело мляко, която е лесна, а резултатът е невероятно пухкави и много вкусни мекички . Ето как да ги приготвите:
Необходими продукти:
200 мл кисело мляко
1 яйце
100 гр. захар
400 гр. брашно
1/3 ч.л. сол
1 ч.л. бакпулвер
0,5 гр. ванилия
Начин на приготвяне:
Добавете бакпулвера към брашното и ги пресейте заедно в дълбока купа (в нея ще месите тестото).
В отделен дълбок съд разбийте едно яйце.
В друга купа внимателно смесете захарта с ванилията.
Изсипете захарта в яйцето, добавете сол и излейте киселото мляко (можете да използвате мляко с всякаква масленост). Разбъркайте до гладка смес.
Изсипете брашното в купата с яйчната смес и омесете тесто.
Прехвърлете тестото на масата, поръсена с брашно (омесете малко брашното в тестото, ако е необходимо, но не много). Готовото тесто трябва да бъде меко и леко лепнещо по ръцете.
Оформете топка от тестото, поставете го в плик или фолио и го оставете в хладилника за 30 минути.
Половин час по-късно извадете тестото от хладилника, поръсете с брашно, разточете го на правоъгълен или квадратен слой с дебелина 1 сантиметър.
Нарежете слоя на ленти с ширина 3 сантиметра и дължина 6 сантиметра.
В средата на лентата направете разрез, обърнете тестото през него, като леко го усучете.
В тиган или тенджера с дебело дъно изсипете повечко олио (трябва мекиците да плуват в него) и го загрейте добре.
Изпържете мекиците в продължение на около една минута от всяка страна, докато станат леко червени.
Извадете мекиците върху хартиена кърпа или салфетка, така че излишната мазнина да се попие.