ТЕМА: Какво да сготвя
Новини

Рецепта на деня: Хрупкави мекици с кисело мляко

Идеалната закуска за неделя сутрин

Публикувана: 18 Август, 2019 09:10
14 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 22474
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 3.8 от 53 гласа.

Какво по-хубаво на закуска в някоя неделна сутрин от купчина хрупкави мекички? Zajenata.bg предлага рецепта за мекици с кисело мляко, която е лесна, а резултатът е невероятно пухкави и много вкусни мекички . Ето как да ги приготвите:

Необходими продукти:

200 мл кисело мляко

1 яйце

100 гр. захар

400 гр. брашно

1/3 ч.л. сол

1 ч.л. бакпулвер

0,5 гр. ванилия

Начин на приготвяне:

Добавете бакпулвера към брашното и ги пресейте заедно в дълбока купа (в нея ще месите тестото).

В отделен дълбок съд разбийте едно яйце.

В друга купа внимателно смесете захарта с ванилията.

Изсипете захарта в яйцето, добавете сол и излейте киселото мляко (можете да използвате мляко с всякаква масленост). Разбъркайте до гладка смес.

Изсипете брашното в купата с яйчната смес и омесете тесто.

Прехвърлете тестото на масата, поръсена с брашно (омесете малко брашното в тестото, ако е необходимо, но не много). Готовото тесто трябва да бъде меко и леко лепнещо по ръцете.

Оформете топка от тестото, поставете го в плик или фолио и го оставете в хладилника за 30 минути.

Половин час по-късно извадете тестото от хладилника, поръсете с брашно, разточете го на правоъгълен или квадратен слой с дебелина 1 сантиметър.

Нарежете слоя на ленти с ширина 3 сантиметра и дължина 6 сантиметра.

В средата на лентата направете разрез, обърнете тестото през него, като леко го усучете.

В тиган или тенджера с дебело дъно изсипете повечко олио (трябва мекиците да плуват в него) и го загрейте добре.

Изпържете мекиците в продължение на около една минута от всяка страна, докато станат леко червени.

Извадете мекиците върху хартиена кърпа или салфетка, така че излишната мазнина да се попие.

Поставете оценка на статията:
Оценка 3.8 от 53 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Лора, внимавай...!!!!
1 Отговор
Пържено не ям вече, боли ме стомахчето....!

Коментиран от #4, #9


Оценка:
-7 +7

2
Този коментар е премахнат от модератор
3
Този коментар е премахнат от модератор
4
Този коментар е премахнат от модератор
5
Този коментар е премахнат от модератор
Мдааа
6 Отговор
Госчоджа. Азсамо да попитам - Какво кисело мляко като тъй наречените млекопреработващи заводи още преди 22 години си продадоха изкупващите млекоцистерни. Както казва един приятел който работи в такъв комбинат - - Какво не влиза никога в млекопреработващ завод :
- Мляко.
- А какво най често влиза там, всеки ден :
- Влакови композиции с растително масло.
Та да Ви е сладко "киселото ляко".

Коментиран от #14


Оценка:
-3 +17

7
Този коментар е премахнат от модератор
Алфа Ромео
8 Отговор
Мале как ми се ядат, а пък гастрит имам, скоро ша рискувам май, въоражен с хапчета...

Оценка:
-0 +1

9
Този коментар е премахнат от модератор
10
Този коментар е премахнат от модератор
11
Този коментар е премахнат от модератор
12
Този коментар е премахнат от модератор
vasik atanasova
13 Отговор
ВЕНЧЕ ЩЕ ТИ ГИ ПРАВЯ ВСЯКА СУТРИН
САМО ДА СЕ БУДИШ ДО МЕНЕ

Оценка:
-0 +0

Адониа
14 Отговор

До коментар #6 от "Мдааа":


Аз купувам домашно прясно мляко, което сама си подквасвам! Не е сложно, не е трудно и е вкусно.
Относно мекиците, сега тестото отлежава в хладилника.

Оценка:
-0 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.

Ловци на бисери