Отидете към основна версия

24 497 13

Рецепта на деня: Пълнени чушки с кайма, ориз и сос Бешамел

  • пълнени чушки-
  • кайма-
  • ориз-
  • какво да сготвя-
  • бешамел-
  • сос
Снимка: Shutterstock

Пълнените чушки с кайма и ориз са традиционно ястие от българската кухня. В съревнованието с мусаката и бобът, не е ясно кой ще спечели. Любими са на малки и големи. Вижте как да сготвите тази обичана гозба по рецепта на 1001recepti.com:

Необходими продукти:

1 кг червени чушки

800 г кайма

1 ч.ч. ориз

4 скилидки чесън

1 глава лук

1 морков

4 стръка целина

100 мл. олио

2 домата

1 с.л. червен пипер

1 с.л. чубрица

1 ч.л. черен пипер

2 кубчета зеленчуков бульон

150 мл. гореща вода

1/2 връзка магданоз

200 мл. вода

За соса Бешамел:

125 г масло

4 с.л. брашно

800 мл. прясно мляко

1 щипка сол

1 щипка бял пипер

1 щипка индийско орехче

Начин на приготвяне:

Лукът (1 глава), чесънът (4 скилидки), морковът (1 бр) и целината (4 стръка) се нарязват на ситно и се запържват в олиото (100 мл.). Щом поомекнат, се добавя и каймата (800 г) и се задушава, докато стане на трохи. Добавят се и настърганите домати (2 бр.) и оризът (1 ч.ч.), и се готви, докато се получи еднородна смес и течността на доматите се поизпари. Овкусява се с чубрица (1 с.л.), черен пипер (1 ч.л.) и червен пипер (1 с.л.). Прибавят се и кубчетата зеленчуков бульон (2 кубчета), разтворени в горещата вода (150 мл.). Готви се, докато течността се поизпари и накрая се прибавя ситно накълцанят магданоз (1/2 връзка).

С получената смес се пълнят измитите и почистени от семките чушки. Поставят се в тава една до друга, заливат се с около чаена чаша вода и се пекат 45 минути на 180 градуса.

Междувременно се прави сосът. За целта в тенджерка се разтопява маслото (125 г) и към него се добавя брашното (4 с.л.), като се бърка динамично, докато се получи еднородна смес. Към нея се излива прясното мляко на тънка струйка при непрекъснато бъркане и сосът се държи на котлона, докато се сгъсти. Овкусява се със сол (1 щип.), бял пипер (1 щип.) и индийско орехче (1 щип.).

Щом чушките се изпекат, се заливат със соса Бешамел и се сервират.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 35 гласа.

Свързани новини