ТЕМА: Какво да сготвя
Новини

Рецепта на деня: Пълнени чушки с кайма, ориз и сос Бешамел

Публикувана: 30 Август, 2019 16:00
13 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 16781
Рецепта на деня: Пълнени чушки с кайма, ориз и сос Бешамел
Снимка: Shutterstock
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 3.7 от 35 гласа.

Пълнените чушки с кайма и ориз са традиционно ястие от българската кухня. В съревнованието с мусаката и бобът, не е ясно кой ще спечели. Любими са на малки и големи. Вижте как да сготвите тази обичана гозба по рецепта на 1001recepti.com:

Необходими продукти:

1 кг червени чушки

800 г кайма

1 ч.ч. ориз

4 скилидки чесън

1 глава лук

1 морков

4 стръка целина

100 мл. олио

2 домата

1 с.л. червен пипер

1 с.л. чубрица

1 ч.л. черен пипер

2 кубчета зеленчуков бульон

150 мл. гореща вода

1/2 връзка магданоз

200 мл. вода

За соса Бешамел:

125 г масло

4 с.л. брашно

800 мл. прясно мляко

1 щипка сол

1 щипка бял пипер

1 щипка индийско орехче

Начин на приготвяне:

Лукът (1 глава), чесънът (4 скилидки), морковът (1 бр) и целината (4 стръка) се нарязват на ситно и се запържват в олиото (100 мл.). Щом поомекнат, се добавя и каймата (800 г) и се задушава, докато стане на трохи. Добавят се и настърганите домати (2 бр.) и оризът (1 ч.ч.), и се готви, докато се получи еднородна смес и течността на доматите се поизпари. Овкусява се с чубрица (1 с.л.), черен пипер (1 ч.л.) и червен пипер (1 с.л.). Прибавят се и кубчетата зеленчуков бульон (2 кубчета), разтворени в горещата вода (150 мл.). Готви се, докато течността се поизпари и накрая се прибавя ситно накълцанят магданоз (1/2 връзка).

С получената смес се пълнят измитите и почистени от семките чушки. Поставят се в тава една до друга, заливат се с около чаена чаша вода и се пекат 45 минути на 180 градуса.

Междувременно се прави сосът. За целта в тенджерка се разтопява маслото (125 г) и към него се добавя брашното (4 с.л.), като се бърка динамично, докато се получи еднородна смес. Към нея се излива прясното мляко на тънка струйка при непрекъснато бъркане и сосът се държи на котлона, докато се сгъсти. Овкусява се със сол (1 щип.), бял пипер (1 щип.) и индийско орехче (1 щип.).

Щом чушките се изпекат, се заливат със соса Бешамел и се сервират.

Поставете оценка на статията:
Оценка 3.7 от 35 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
1
Този коментар е премахнат от модератор
Валерия
2 Отговор
Охааа...Любимо и вкусно!

Оценка:
-2 +14

3
Този коментар е премахнат от модератор
Валерия
4 Отговор

До коментар #3 от "Шеф Черпаков":


Това си е за теб. Бон Апети!

Коментиран от #5, #6


Оценка:
-1 +6

5
Този коментар е премахнат от модератор
6
Този коментар е премахнат от модератор
Валерия
7 Отговор

До коментар #6 от "Шеф Черпаков":


Простено да ти е !

Коментиран от #8


Оценка:
-3 +4

8
Този коментар е премахнат от модератор
Валерия
9 Отговор

До коментар #8 от "Фют.":


Сосът е важен !🐱

Коментиран от #10


Оценка:
-2 +3

10
Този коментар е премахнат от модератор
11
Този коментар е премахнат от модератор
Валерия
12 Отговор
😏😏😏🍾🍷🍷🐾

Коментиран от #13


Оценка:
-0 +5

13
Този коментар е премахнат от модератор
ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.

Ловци на бисери
Красимир Каракачанов:
Лидерът на ВМРО с коментар за скандалите в коалицията
Писна ми да се занимавам с това кой какви дрехи носи"

Още бисери