Отидете към основна версия

50 461 97

Защо жените започнаха да мажат вагините си с оцет?

  • вагина-
  • оцет-
  • самолечение-
  • гинеколог

Много жени вярват, че това ще направи по-стегната вагината им

Снимка: Shutterstock

Какви ли не неща могат да се научат за най-интимния женски орган - от това, че вагината се променя с годините до това, че женските полови органи страдат от депресия. Сега обаче от jenata.blitz.bg разкриват шокираща нова мода. Според последните тенденции жените масово мажат вагините си с… оцет. Причината е повече от смайваща. Оказа се, че много жени вярват, че така ще стегнат интимните си части.

Поддръжничките на метода твърдят, че той не само стяга влагалището, но и ще свие вулвата - отбелязвайки, че това е нещо, което жените правят още от „мрачните векове“. Разкритието, че жените използват този странен метод, е направено за първи път в американското телевизионно шоу The Doctors. Но лекарите не само са категорични, че това не работи, а дори поясняват, че мазането на вагината с оцет крие куп рискове за здравето на жените.

Риск от инфекция

Това не само няма да накара вагината ви да изглежда по-стегната, но всъщност може да причини инфекции, дразнене и потенциална травма на интимните части.

„Тази нова тенденция за мазане на вагината с оцет е много тревожна от гинекологична гледна точка. Вероятно е жените да използват оцета поради неговите киселинни и уж антимикробни свойства. Тези му качества обаче важат при употребата му в кулинарията, а не в интимната хигиена“, предупреждава гинеколожката Ан Хендерсън.

„Бих посъветвал всички жени да избягват тази тенденция“, допълва тя.

„Всеки стягащ ефект от ябълковия оцет вероятно ще се дължи на локално дразнене и възпаление и като такъв няма да доведе до дълготрайна полза и може потенциално да увреди нежната вагинална кожа“, казва още гинеколожката.

„Налични са далеч по-безопасни и алтернативи методи за добър външен вид и стегнатост на вагината. Бих препоръчала на жените да използват комбинация от вагинални гелове, модулиращи pH и висококачествен пробиотик, тъй като тези продукти са научно доказани и напълно безопасни. А освен това те ще свършат много по-добра работа от оцета“, категорична е Ан Хендерсън.

Така че по-добре не се доверявайте на недоказани и рисковани методи за „самолечение“.

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 32 гласа.

Свързани новини