Рецептата за френска лучена супа е винаги бърз отговор на трудния въпрос:”Какво да сготвя днес?”. Тя е много популярна и често приготвяна по цял свят, тъй като продуктите за нея се намират лесно, а и самото ѝ приготвяне не е сложно.
Необходими продукти:
1.2 кг бял лук
1.2 л зеленчуков бульон
120 гр масло
80 гр брашно
100 мл узо
2 с.л. мед
50 гр кашкавал
100 мл олио
1 скилидка чесън
магданоз
сол
черен пипер
4 филийки франзели
Начин на приготвяне:
Обелете лука и го нарежете на тънки полумесеци. Загрейте олиото в дълбока тенджера и задушете лука до пълното му омекване (около 25 минути), като прибавяте маслото постепенно, на 3 пъти в процеса на готвене. Овкусете със сол и черен пипер. След като лукът стане златист, добавете и брашното и бъркайте, за да се получи хомогенна смес. След това прибавете меда и узото, долейте зеленчуковия бульон и оставете на котлона да ври около 40 минути.
След като супата е готова, натрийте филийките от франзела с чесън, намажете с масло и поставете отгоре парче кашкавал. Запечете ги във фурна до получаване на златист загар.
Поднесете супата в дълбока чиния, като в средата поставите кашкаваленото хлебче и поръсете със ситно нарязан магданоз.