Отидете към основна версия

12 594 19

Българка преобърна живота си и от чистачка стана...

  • българка-
  • великобритания-
  • градски влак-
  • машинист-
  • чистачка-
  • зорница-
  • промяна-
  • професия

Зорница се хванала като чистачка на влакове, за да плаща за образованието си в Англия

Снимки: shutterstock

"Влакът стана доста тежък, я да си признае кой е ял допълнително торта снощи?". Тази шега произнася звънлив женски глас, който се чува от високоговорителите във вагоните на сутрешния влак по линия Моргейт - Уелуин Гардън Сити в графство Хертфордшир, Англия.

Жената, на която принадлежи този глас е машинистът и по една случайност тя е българка.

"Опитвам се да се разведрявам пътниците сутрин, докато отиват на работа, но хуморът ми невинаги се получава", разказва Зорница Цанкова, която от няколко години живее във Великобритания, а през последните две от тях работи като машинист на влак.

30-годишната жена разказва пред в. "Телеграф" как от чистачка на гарата е стигнала до позицията на машинист, която заема вече 2 години.

"За да уча, трябваше да работя, за да си изкарам парите. Така и учех - пълно работно време нощна смяна, денем в университета", разказва Зорница.

Хванала се като чистачка на гара "Кингс Крос" в Лондон, като работата ѝ била да почиства вагоните на влаковете, след като слязат всички пътници.

"В България като кажеш "чистачка", те гледат все едно си последният човек. Тук е съвсем различно. Взимах заплата и платени отпуски колкото един мениджър проекти в IT компания", обяснява младата българка.

В депото, в което чистела вагоните, по стените били залепени различни обяви и вътрешноведомствени съобщения. Един ден там се появил списък със свободни позиции. Зорница ги прегледала и единственото, което ѝ се сторило интересно, било мястото на стажант-машинист.

"Като погледнах, последният срок за подаване на документи онлайн беше същата вечер 12 вечерта. Свърших работа към 5 следобед и се прибрах. CV-то, което не беше пипано от години, го изрових от старите файлове, поизтупах го от праха и написах мотивационно писмо. В 23:30, половин час преди крайния срок, пуснах документите си. Затова смятам, че всичко се получи някак си на късмет", споделя българката.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 31 гласа.

Свързани новини